Page 62 - biologia 7
P. 62
2.5 Zdrowie układu pokarmowego
Podejmij temat
Czy cytryna na zdjęciu nadaje się
do spożycia?
Higiena żywienia i żywności
Aby zapobiegać chorobom układu pokarmowego, trzeba zachowywać szeroko
pojętą higienę: osobistą, otoczenia, przygotowywania posiłków i przechowy-
wania żywności. Przed każdym posiłkiem oraz przed rozpoczęciem przygoto-
wywania jedzenia koniecznie należy umyć ręce, aby pozbyć się ewentualnych
bakterii. Z tego samego powodu trzeba zadbać o czystość wyposażenia ku-
chennego i samej kuchni jako miejsca przygotowywania posiłków. Przeznaczo-
ne do spożycia warzywa i owoce musimy starannie myć; najlepiej pod bieżącą
wodą, aby pozbyć się z nich nie tylko bakterii, lecz także zarodników grzybów.
Mycie to również sposób na usunięcie jaj pasożytów, np. glisty, a także po-
zostałości nawozów i środków ochrony roślin, np. pestycydów. Pestycydy to
substancje chemiczne stosowane w uprawach do zwalczania organizmów, któ-
rych obecność jest niekorzystna z punktu widzenia gospodarki człowieka, np.
chwastów, owadów, gryzoni, grzybów. Stosuje się je jako środki chwastobójcze,
owadobójcze, gryzoniobójcze i grzybobójcze.
Brak higieny żywienia i żywności:
Przyczyny
chorób
układu
pokarmowego
skażenie żywności bakterie pasożyty złe przechowywanie
i grzyby pleśniowe żywności
60
06.12.2022 16:39:43
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 60 06.12.2022 16:39:43
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 60