Page 62 - biologia 7
P. 62

2.5      Zdrowie układu pokarmowego




        Podejmij temat









        Czy cytryna na zdjęciu nadaje się
        do spożycia?





                                            Higiena żywienia i żywności
                                            Aby zapobiegać chorobom układu pokarmowego, trzeba zachowywać szeroko
                                            pojętą higienę: osobistą, otoczenia, przygotowywania posiłków i przechowy-
                                            wania żywności. Przed każdym posiłkiem oraz przed rozpoczęciem przygoto-
                                            wywania jedzenia koniecznie należy umyć ręce, aby pozbyć się ewentualnych
                                            bakterii. Z tego samego powodu trzeba zadbać o czystość wyposażenia ku-
                                            chennego i samej kuchni jako miejsca przygotowywania posiłków. Przeznaczo-
                                            ne do spożycia warzywa i owoce musimy starannie myć; najlepiej pod bieżącą
                                            wodą, aby pozbyć się z nich nie tylko bakterii, lecz także zarodników grzybów.
                                            Mycie to również sposób na usunięcie jaj pasożytów, np. glisty, a także po-
                                            zostałości nawozów i środków ochrony roślin, np. pestycydów. Pestycydy to
                                            substancje chemiczne stosowane w uprawach do zwalczania organizmów, któ-
                                            rych obecność jest niekorzystna z punktu widzenia gospodarki człowieka, np.
                                            chwastów, owadów, gryzoni, grzybów. Stosuje się je jako środki chwastobójcze,
                                            owadobójcze, gryzoniobójcze i grzybobójcze.





                                                                                 Brak higieny żywienia i żywności:





        Przyczyny
        chorób

        układu
        pokarmowego




                              skażenie żywności           bakterie             pasożyty           złe przechowywanie
                                                     i grzyby pleśniowe                               żywności
                                       60



                                                                                                              06.12.2022   16:39:43
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   60                                                               06.12.2022   16:39:43
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   60
   57   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67