Page 58 - biologia 7
P. 58
2.4 Trawienie i wchłanianie pokarmu
Podejmij temat
Gdzie w organizmie odbywa się trawie-
nie pokarmu?
Ciekawe! Jak trawimy składniki pokarmowe?
Tłuszcze i białka pozostają w przewo- Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie pod wpływem śliny są roz-
dzie pokarmowym ok. 3 godzin, nato- kładane niektóre cukry (il. 2.8). Następnie jest kontynuowane w żołądku.
miast węglowodany ok. 1 godziny.
Tam białka są trawione przez sok żołądkowy. Dalsze trawienie odbywa się
w dwunastnicy – początkowym odcinku jelita cienkiego, do której jest wy-
dzielany sok trzustkowy zawierający enzymy trawiące cukry, białka i tłuszcze.
Żółć wydzielana do dwunastnicy przez wątrobę rozbija grudki tłuszczu na
mniejsze kropelki. Ostatni etap procesu trawienia ma miejsce w dalszych
odcinkach jelita cienkiego. Zachodzi z udziałem soku jelitowego, który
zawiera enzymy trawiące białka i cukry. Ostatecznie w wyniku trawienia po-
wstaje miazga pokarmowa. Składa się ona z substancji odżywczych w postaci
prostych, łatwo przyswajalnych związków, takich jak: cukry proste, amino-
kwasy, kwasy tłuszczowe, glicerol, sole mineralne i woda. Wybrane
enzymy trawienne opisano w tabeli 2.4.
Tabela 2.4 Działanie enzymów trawiennych
Enzymy Miejsce
Substrat i produkt trawienia
trawienne trawienia
cukier złożony (skrobia) —> dwucukry,
amylaza ślinowa jama ustna
mniejsze cząstki cukrów złożonych
pepsyna żołądek białka —> mniejsze cząstki białek
białka —> aminokwasy, mniejsze cząstki
trypsyna dwunastnica
białek
amylaza dwunastnica cukry złożone —> dwucukry
trzustkowa
lipaza dwunastnica tłuszcze —> glicerol, kwasy tłuszczowe
enzymy soku dalsze odcinki jelita dwucukry —> cukry proste
jelitowego cienkiego białka —> aminokwasy
56
06.12.2022 16:39:38
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 56 06.12.2022 16:39:38
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 56