Page 58 - biologia 7
P. 58

2.4      Trawienie i wchłanianie pokarmu




        Podejmij temat









        Gdzie w organizmie odbywa się trawie-
        nie pokarmu?




        Ciekawe!                            Jak trawimy składniki pokarmowe?
        Tłuszcze i białka pozostają w przewo-  Trawienie rozpoczyna się w jamie ustnej, gdzie pod wpływem śliny są roz-
        dzie pokarmowym ok. 3 godzin, nato-  kładane niektóre cukry (il. 2.8). Następnie jest kontynuowane w żołądku.
        miast węglowodany ok. 1 godziny.
                                            Tam białka są trawione przez sok żołądkowy. Dalsze trawienie odbywa się
                                            w dwunastnicy – początkowym odcinku jelita cienkiego, do której jest wy-
                                            dzielany sok trzustkowy zawierający enzymy trawiące cukry, białka i tłuszcze.
                                            Żółć wydzielana do dwunastnicy przez wątrobę rozbija grudki tłuszczu na
                                            mniejsze kropelki. Ostatni etap procesu trawienia ma miejsce w dalszych
                                            odcinkach jelita cienkiego. Zachodzi z udziałem soku jelitowego, który
                                            zawiera enzymy trawiące białka i cukry. Ostatecznie w wyniku trawienia po-
                                            wstaje miazga pokarmowa. Składa się ona z substancji odżywczych w postaci
                                            prostych, łatwo przyswajalnych związków, takich jak: cukry proste, amino-
                                            kwasy, kwasy tłuszczowe, glicerol, sole mineralne i woda. Wybrane
                                            enzymy trawienne opisano w tabeli 2.4.

                                            Tabela 2.4    Działanie enzymów trawiennych


                                                 Enzymy            Miejsce
                                                                                    Substrat i produkt trawienia
                                                trawienne         trawienia
                                                                                cukier złożony (skrobia) —>   dwucukry,
                                             amylaza ślinowa   jama ustna
                                                                                mniejsze cząstki cukrów złożonych
                                             pepsyna           żołądek          białka —>   mniejsze cząstki białek

                                                                                białka —>   aminokwasy, mniejsze cząstki
                                             trypsyna          dwunastnica
                                                                                białek
                                             amylaza           dwunastnica      cukry złożone —>   dwucukry
                                             trzustkowa

                                             lipaza            dwunastnica      tłuszcze —>   glicerol, kwasy tłuszczowe

                                             enzymy soku       dalsze odcinki jelita   dwucukry —>   cukry proste
                                             jelitowego        cienkiego        białka —>   aminokwasy


                                       56



                                                                                                              06.12.2022   16:39:38
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   56                                                               06.12.2022   16:39:38
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   56
   53   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63