Page 59 - biologia 7
P. 59

JAMA USTNA                                            Ślina wydzielana przez ślinianki zawiera enzym nazywany
                                                                amylazą ślinową, który rozkłada skrobię (cukier złożony)
                                                                na prostsze związki.

                                                                                    amylaza
                                                                                     ślinowa      dwucukry, mniejsze
                                                                        skrobia                   cząsteczki cukrów
                                                                 (cukier złożony)
                   ślinianki                                                                      złożonych



          ŻOŁĄDEK                                               Kwas solny i enzymy trawienne (pepsyna) – wydzielane
                                                                przez gruczoły ściany żołądka – tworzą kwaśny trawienny
                                                                sok żołądkowy. Kwas solny odkaża połknięty pokarm,
                                                                powoduje pęcznienie białek, reguluje pracę mięśni żołądka
                                                                i uaktywnia pepsynę.

                                                                                    pepsyna       mniejsze cząsteczki
                                                                         białka
                                                                                                  białek




                                                                Wydzielany przez trzustkę do dwunastnicy i gruczoły ściany
          DWUNASTNICA                                           dwunastnicy sok trzustkowy zawiera następujące enzymy:
                                                                trypsynę trawiącą  białka, amylazę trzustkową trawiącą
                                                  trzustka      cukry, lipazę trawiącą tłuszcze. W przygotowaniu tłuszczów
            wątroba
                                                                do trawienia bierze udział żółć – wydzielana przez wątrobę.
                                                                                    trypsyna      mniejsze cząsteczki
                                                                         białka
                                                                                                  białek, aminokwasy
                                                                                    amylaza
                                                                                   trzustkowa     dwucukry,
                                                                   cukry złożone
                                                                                                  cukry proste

                                                                                     lipaza       glicerol,
                                                                       tłuszcze
                                                                                                  kwasy tłuszczowe


          JELITO                                                Enzymy wydzielane przez gruczoły dalszych odcinków jelita
          CIENKIE                                               cienkiego tworzą sok jelitowy, który rozkłada dwucukry i białka.
                                                                                     enzymy
                                                                                 soku jelitowego
                                                                      dwucukry                    cukry proste

                                                                                     enzymy
                                                                                 soku jelitowego
                                                                         białka                   aminokwasy


          JELITO                                                Z niestrawionych resztek pokarmowych są odciągane woda
          GRUBE                                                 i sole mineralne, które przechodzą do krwi. Dzięki licznie
                                                                występującym bakteriom resztki ulegają fermentacji i gniciu.
                                          odbyt                 Tworzy się kał, który jest usuwany z organizmu przez odbyt.

          2.8    Etapy trawienia pokarmu w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego

                                                                                   57



                                                                                                              06.12.2022   16:39:39
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   57                                                               06.12.2022   16:39:39
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   57
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64