Page 59 - biologia 7
P. 59
JAMA USTNA Ślina wydzielana przez ślinianki zawiera enzym nazywany
amylazą ślinową, który rozkłada skrobię (cukier złożony)
na prostsze związki.
amylaza
ślinowa dwucukry, mniejsze
skrobia cząsteczki cukrów
(cukier złożony)
ślinianki złożonych
ŻOŁĄDEK Kwas solny i enzymy trawienne (pepsyna) – wydzielane
przez gruczoły ściany żołądka – tworzą kwaśny trawienny
sok żołądkowy. Kwas solny odkaża połknięty pokarm,
powoduje pęcznienie białek, reguluje pracę mięśni żołądka
i uaktywnia pepsynę.
pepsyna mniejsze cząsteczki
białka
białek
Wydzielany przez trzustkę do dwunastnicy i gruczoły ściany
DWUNASTNICA dwunastnicy sok trzustkowy zawiera następujące enzymy:
trypsynę trawiącą białka, amylazę trzustkową trawiącą
trzustka cukry, lipazę trawiącą tłuszcze. W przygotowaniu tłuszczów
wątroba
do trawienia bierze udział żółć – wydzielana przez wątrobę.
trypsyna mniejsze cząsteczki
białka
białek, aminokwasy
amylaza
trzustkowa dwucukry,
cukry złożone
cukry proste
lipaza glicerol,
tłuszcze
kwasy tłuszczowe
JELITO Enzymy wydzielane przez gruczoły dalszych odcinków jelita
CIENKIE cienkiego tworzą sok jelitowy, który rozkłada dwucukry i białka.
enzymy
soku jelitowego
dwucukry cukry proste
enzymy
soku jelitowego
białka aminokwasy
JELITO Z niestrawionych resztek pokarmowych są odciągane woda
GRUBE i sole mineralne, które przechodzą do krwi. Dzięki licznie
występującym bakteriom resztki ulegają fermentacji i gniciu.
odbyt Tworzy się kał, który jest usuwany z organizmu przez odbyt.
2.8 Etapy trawienia pokarmu w poszczególnych odcinkach przewodu pokarmowego
57
06.12.2022 16:39:39
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 57 06.12.2022 16:39:39
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 57