Page 60 - biologia 7
P. 60

Więcej na temat


        Czy żółć jest żółta?

        Żółć przygotowująca tłuszcze do trawienia ma barwę zielono-żółtą dzięki zawartości takich barwinków, jak: poma-
        rańczowoczerwona bilirubina i niebieskozielona biliwerdyna. Te barwniki powstają z rozkładu hemoglobiny zawar-
        tej w zużytych krwinkach czerwonych. Nadmierne nagromadzenie bilirubiny we krwi wywołuje chorobę zwaną
        żółtaczką, której objawem jest żółte zabarwienie powłok ciała (skóry, błon śluzowych) oraz białkówki oka. Przyczyny
        żółtaczki mogą być  różne:  zahamowanie odpływu żółci wywołane zatkaniem przewodu żółciowego przez kamień
        utworzony w pęcherzyku żółciowym, infekcja wirusowa czy nowotwór.






                                            Wchłanianie pokarmu
                                            Uzyskane w wyniku trawienia proste związki chemiczne są wchłaniane w je-
                                            licie cienkim. Związki te przenikają przez błonę śluzową jelita cienkiego,
                                            która jest pokryta kosmkami jelitowymi (il. 2.9). Te palczaste wypustki
                                            mają długość od 0,5 do kilku milimetrów. Wewnątrz każdego kosmka znaj-
                                            dują się włosowate naczynia krwionośne i limfatyczne, którymi krew i limfa
                                            (płyn wypełniający naczynia limfatyczne) transportują substancje odżywcze
                                            do komórek. Dzięki kosmkom jelitowym powierzchnia wchłaniania prostych
                                            do komórek. Dzięki kosmkom jelitowym powierzchnia wchłaniania prostych
                                            związków chemicznych powstałych w wyniku trawienia jest bardzo duża.
                                            związków chemicznych powstałych w wyniku trawienia jest bardzo duża.



                                                                                              glicerol i kwasy
                                                                                              tłuszczowe są wchłaniane
        jelito cienkie                         glicerol i kwasy                               do naczyń limfatycznych
                                               tłuszczowe

                                     aminokwasy
        kosmki jelitowe





                                                                                              cukry proste i aminokwasy
                                                                                              są wchałaniane do
                                                                                              naczyń krwionośnych



                                                                                              naczynie limfatyczne




                                                                                              naczynia krwionośne
                                        cukry proste



        2.9    Produkty trawienia – cukry proste, aminokwasy, glicerol i kwasy tłuszczowe – są wchłaniane przez kosmki jelitowe
        w jelicie cienkim

                                       58



                                                                                                              06.12.2022   16:39:39
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   58                                                               06.12.2022   16:39:39
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   58
   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64   65