Page 60 - biologia 7
P. 60
Więcej na temat
Czy żółć jest żółta?
Żółć przygotowująca tłuszcze do trawienia ma barwę zielono-żółtą dzięki zawartości takich barwinków, jak: poma-
rańczowoczerwona bilirubina i niebieskozielona biliwerdyna. Te barwniki powstają z rozkładu hemoglobiny zawar-
tej w zużytych krwinkach czerwonych. Nadmierne nagromadzenie bilirubiny we krwi wywołuje chorobę zwaną
żółtaczką, której objawem jest żółte zabarwienie powłok ciała (skóry, błon śluzowych) oraz białkówki oka. Przyczyny
żółtaczki mogą być różne: zahamowanie odpływu żółci wywołane zatkaniem przewodu żółciowego przez kamień
utworzony w pęcherzyku żółciowym, infekcja wirusowa czy nowotwór.
Wchłanianie pokarmu
Uzyskane w wyniku trawienia proste związki chemiczne są wchłaniane w je-
licie cienkim. Związki te przenikają przez błonę śluzową jelita cienkiego,
która jest pokryta kosmkami jelitowymi (il. 2.9). Te palczaste wypustki
mają długość od 0,5 do kilku milimetrów. Wewnątrz każdego kosmka znaj-
dują się włosowate naczynia krwionośne i limfatyczne, którymi krew i limfa
(płyn wypełniający naczynia limfatyczne) transportują substancje odżywcze
do komórek. Dzięki kosmkom jelitowym powierzchnia wchłaniania prostych
do komórek. Dzięki kosmkom jelitowym powierzchnia wchłaniania prostych
związków chemicznych powstałych w wyniku trawienia jest bardzo duża.
związków chemicznych powstałych w wyniku trawienia jest bardzo duża.
glicerol i kwasy
tłuszczowe są wchłaniane
jelito cienkie glicerol i kwasy do naczyń limfatycznych
tłuszczowe
aminokwasy
kosmki jelitowe
cukry proste i aminokwasy
są wchałaniane do
naczyń krwionośnych
naczynie limfatyczne
naczynia krwionośne
cukry proste
2.9 Produkty trawienia – cukry proste, aminokwasy, glicerol i kwasy tłuszczowe – są wchłaniane przez kosmki jelitowe
w jelicie cienkim
58
06.12.2022 16:39:39
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 58 06.12.2022 16:39:39
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 58