Page 63 - biologia 7
P. 63
Jajka trzeba myć w temperaturze powyżej 60°C (można sparzyć je wrząt- Ciekawe!
kiem, zanurzając na chwilę), aby pozbyć się groźnych bakterii salmonelli. Bóle brzucha, nudności, wymioty i za-
Drobnoustrojów chorobotwórczych pozbywamy się także dzięki gotowaniu parcia – objawy, które zwykle kojarzy-
lub pieczeniu mięsa czy innych produktów. my z chorobami układu pokarmowego
Artykuły spożywcze, w przypadku których minął termin przydatności do – mogą być także symptomami porfi rii.
spożycia, trzeba wyrzucić. Jeśli jakiś mały fragment żywności wykazuje ozna- To choroba, a raczej choroby, których
ki nieświeżości (występuje na nim choćby niewielka pleśń lub pożywienie ma wspólną cechą są zaburzenia prze-
twarzania hemoglobiny we krwi, a do-
brzydki, kwaśny zapach, charakterystyczny dla zepsutej żywności), takiego kładnie zaburzenia działania enzymów
produktu nie należy już spożywać (patrz Podejmij temat). w szlaku syntezy hemu (nazywanego
Żywności nie można przetrzymywać zbyt długo (nawet w lodówce), także szlakiem porfi ryn). Najczęściej
a surowe mięso nie powinno być przechowywane w chłodziarce obok innych jest to choroba dziedziczna i w rodzinie,
produktów spożywczych. Przygotowane potrawy najlepiej zjadać od razu po gdzie u jednego z rodziców wykryto cho-
ich zrobieniu. Produkty żywnościowe powinny być chronione również przed robę, prawdopodobieństwo jej wystą-
pienia u potomstwa wynosi 50%. W tzw.
owadami. Przykładowo muchy mogą roznosić wirusy, bakterie, zarodniki porfi rii wątrobowej najczęstszym obja-
grzybów czy jaja pasożytów. wem jest silny i stały ból nie tylko brzu-
Ze względu na ryzyko zakażenia pasożytami, takimi jak włosień czy ta- cha, ale także okolic pleców i pachwin.
siemiec, nie wolno kupować mięsa z niepewnych źródeł. Nie wiadomo wtedy, Inne często pojawiające się symptomy
czy zostało ono przebadane przez weterynarza. Z tych powodów lepiej także choroby to pocenie się, bladość i go-
unikać spożywania surowego mięsa. rączka. Ponadto istnieje niebezpieczeń-
stwo pojawienia się powikłań neurolo-
gicznych, takich jak porażenia.
Zdrowy styl życia
Dla zachowania dobrze funkcjonującego układu pokarmowego nieodzowny
jest zdrowy styl życia. Jego część stanowi właściwe odżywianie się (patrz te-
mat 2.6).
Ogromne znaczenie ma aktywność fi zyczna, która zwiększa przemianę
materii i pozwala zużyć nadmiar glukozy i tłuszczu z pokarmu spożytego
w zbyt dużej ilości. Należy unikać używek: alkoholu i papierosów. Alkohol
uszkadza wątrobę i śluzówkę układu pokarmowego, a papierosy mają bezpo-
średni wpływ na rozwój niektórych chorób układu pokarmowego.
Niezdrowy styl życia:
złe nawyki żywieniowe brak aktywności zbyt obfi te posiłki używki
fi zycznej (np. papierosy, alkohol)
61
06.12.2022 16:39:44
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 61 06.12.2022 16:39:44
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 61