Page 63 - biologia 7
P. 63

Jajka trzeba myć w temperaturze powyżej 60°C (można sparzyć je wrząt-   Ciekawe!
          kiem,  zanurzając  na  chwilę),  aby  pozbyć  się  groźnych  bakterii  salmonelli.   Bóle brzucha, nudności, wymioty i za-
          Drobnoustrojów chorobotwórczych pozbywamy się także dzięki gotowaniu       parcia – objawy, które zwykle kojarzy-
          lub pieczeniu mięsa czy innych produktów.                                  my z chorobami układu pokarmowego
             Artykuły spożywcze, w przypadku których minął termin przydatności do    – mogą być także symptomami porfi rii.
          spożycia, trzeba wyrzucić. Jeśli jakiś mały fragment żywności wykazuje ozna-  To choroba, a raczej choroby, których
          ki nieświeżości (występuje na nim choćby niewielka pleśń lub pożywienie ma   wspólną cechą są zaburzenia prze-
                                                                                     twarzania hemoglobiny we krwi, a do-
          brzydki, kwaśny zapach, charakterystyczny dla zepsutej żywności), takiego   kładnie  zaburzenia  działania  enzymów
          produktu nie należy już spożywać (patrz Podejmij temat).                   w szlaku syntezy hemu (nazywanego
             Żywności  nie  można  przetrzymywać  zbyt  długo  (nawet  w  lodówce),   także  szlakiem  porfi ryn).  Najczęściej
          a surowe mięso nie powinno być przechowywane w chłodziarce obok innych     jest to choroba dziedziczna i w rodzinie,
          produktów spożywczych. Przygotowane potrawy najlepiej zjadać od razu po    gdzie u jednego z rodziców wykryto cho-
          ich zrobieniu. Produkty żywnościowe powinny być chronione również przed    robę, prawdopodobieństwo jej wystą-
                                                                                     pienia u potomstwa wynosi 50%. W tzw.
          owadami.  Przykładowo  muchy  mogą  roznosić  wirusy,  bakterie,  zarodniki   porfi rii wątrobowej najczęstszym obja-
          grzybów czy jaja pasożytów.                                                wem jest silny i stały ból nie tylko brzu-
             Ze względu na ryzyko zakażenia pasożytami, takimi jak włosień czy ta-   cha, ale także okolic pleców i pachwin.
          siemiec, nie wolno kupować mięsa z niepewnych źródeł. Nie wiadomo wtedy,   Inne często pojawiające się symptomy
          czy zostało ono przebadane przez weterynarza. Z tych powodów lepiej także   choroby to pocenie się, bladość i go-
          unikać spożywania surowego mięsa.                                          rączka. Ponadto istnieje niebezpieczeń-
                                                                                     stwo pojawienia się powikłań neurolo-
                                                                                     gicznych, takich jak porażenia.
          Zdrowy styl życia
          Dla zachowania dobrze funkcjonującego układu pokarmowego nieodzowny
          jest zdrowy styl życia. Jego część stanowi właściwe odżywianie się (patrz te-
          mat 2.6).
             Ogromne znaczenie ma aktywność fi zyczna, która zwiększa przemianę
          materii i pozwala zużyć nadmiar glukozy i tłuszczu z pokarmu spożytego
          w zbyt dużej ilości. Należy unikać używek: alkoholu i papierosów. Alkohol
          uszkadza wątrobę i śluzówkę układu pokarmowego, a papierosy mają bezpo-
          średni wpływ na rozwój niektórych chorób układu pokarmowego.





                             Niezdrowy styl życia:


















                              złe nawyki żywieniowe     brak aktywności       zbyt obfi te posiłki        używki
                                                           fi zycznej                              (np. papierosy, alkohol)
                                                                                   61



                                                                                                              06.12.2022   16:39:44
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   61                                                               06.12.2022   16:39:44
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   61
   58   59   60   61   62   63   64   65   66   67   68