Page 66 - biologia 7
P. 66
Więcej na temat
Dlaczego nadmiar soli w pożywieniu jest szkodliwy?
Nadmierne solenie potraw powoduje wzrost ciśnienia krwi, co jest główną
przyczyną chorób serca i udarów mózgu, a także nowotworów złośliwych
żołądka. Zjadamy ok. 12 g soli dziennie, z czego blisko 90% znajduje się w pro-
duktach przetworzonych przemysłowo. Jest to o wiele za dużo. Staraj się więc
mniej solić, unikaj zup błyskawicznych, żywności zakonserwowanej w zalewie,
bekonu czy solonych frytek. Sól w nadmiarze jest szkodliwa
W skrócie
Zatrucia pokarmowe są powodowane przez drobnoustroje lub żywność
skażoną, np. środkami ochrony roślin.
Aby uniknąć zatruć pokarmowych, należy pamiętać o higienie osobistej,
odpowiednio przygotowywać i przechowywać pokarmy, zawsze
sprawdzać na produktach datę przydatności do spożycia.
Wirusowe zapalenia wątroby typu A, B i C są niebezpiecznymi
schorzeniami – zakłócają pracę i funkcjonowanie wątroby.
Mogą prowadzić do śmierci.
Przyczyną chorób układu pokarmowego – takich jak: choroba
wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zespół jelita drażliwego czy rak jelita
grubego – może być niezdrowy styl życia (używki, np. alkohol i papierosy,
złe odżywianie się, brak aktywności fi zycznej).
Czy już umiesz? Sprawdź się!
1 Podaj przykłady chorób układu pokarmowego wywoływanych przez
bakterie i wywoływanych przez wirusy. W odniesieniu do każdej choroby
omów zasady, jakie należy stosować, aby uniknąć zakażenia danym
patogenem.
2 Wymień typy wirusowego zapalenia wątroby. Wskaż przyczyny każdego
z nich i określ, jakie są drogi zakażenia tymi wirusami.
3 Sformułuj zasady profi laktyki schorzeń układu pokarmowego.
4 Przedstaw w punktach zasady prawidłowego przygotowywania posiłków.
5 Wyjaśnij, jaka jest różnica między higieną osobistą, higieną żywności
a higieną żywienia.
64
06.12.2022 16:40:01
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 64
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 64 06.12.2022 16:40:01