Page 66 - biologia 7
P. 66

Więcej na temat


        Dlaczego nadmiar soli w pożywieniu jest szkodliwy?

        Nadmierne solenie potraw powoduje wzrost ciśnienia krwi, co jest główną
        przyczyną chorób serca i udarów mózgu, a także nowotworów złośliwych
        żołądka. Zjadamy ok. 12 g soli dziennie, z czego blisko 90% znajduje się w pro-
        duktach przetworzonych przemysłowo. Jest to o wiele za dużo. Staraj się więc
        mniej solić, unikaj zup błyskawicznych, żywności zakonserwowanej w zalewie,
        bekonu czy solonych frytek.                                                 Sól w nadmiarze jest szkodliwa





                                            W skrócie

                                                 Zatrucia pokarmowe są powodowane przez drobnoustroje lub żywność
                                                 skażoną, np. środkami ochrony roślin.

                                                 Aby uniknąć zatruć pokarmowych, należy pamiętać o higienie osobistej,
                                                 odpowiednio przygotowywać i przechowywać pokarmy, zawsze
                                                 sprawdzać na produktach datę przydatności do spożycia.
                                                 Wirusowe zapalenia wątroby typu A, B i C są niebezpiecznymi
                                                 schorzeniami – zakłócają pracę i funkcjonowanie wątroby.
                                                 Mogą prowadzić do śmierci.

                                                 Przyczyną chorób układu pokarmowego – takich jak: choroba
                                                 wrzodowa żołądka i dwunastnicy, zespół jelita drażliwego czy rak jelita
                                                 grubego – może być niezdrowy styl życia (używki, np. alkohol i papierosy,
                                                 złe odżywianie się, brak aktywności fi zycznej).


                                            Czy już umiesz? Sprawdź się!


                                             1   Podaj przykłady chorób układu pokarmowego wywoływanych przez
                                                 bakterie i wywoływanych przez wirusy. W odniesieniu do każdej choroby
                                                 omów zasady, jakie należy stosować, aby uniknąć zakażenia danym
                                                 patogenem.

                                             2   Wymień typy wirusowego zapalenia wątroby. Wskaż przyczyny każdego
                                                 z nich i określ, jakie są drogi zakażenia tymi wirusami.

                                             3   Sformułuj zasady profi laktyki schorzeń układu pokarmowego.

                                             4   Przedstaw w punktach zasady prawidłowego przygotowywania posiłków.
                                             5   Wyjaśnij, jaka jest różnica między higieną osobistą, higieną żywności
                                                 a higieną żywienia.









                                       64



                                                                                                              06.12.2022   16:40:01
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   64
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   64                                                               06.12.2022   16:40:01
   61   62   63   64   65   66   67   68   69   70   71