Page 68 - biologia 7
P. 68

Ciekawe!                            Najważniejsze zasady zdrowej diety
        Część ludzi z różnych powodów decydu-  Nasz organizm funkcjonuje w zgodzie z rytmem biologicznym. Mamy czas
        je się na niejedzenie mięsa, czyli wege-  pracy, czas wypoczynku i czas snu. W tym rytmie wydzielają się soki trawienne
        tarianizm, a nawet całkowicie rezygnuje
        z  produktów  pochodzenia  zwierzęcego,   i następuje trawienie, a potem wchłanianie.
        przechodząc na  weganizm. Podczas      Powinniśmy  jeść  posiłki  w  stałych  porach.  Regularne  odżywianie  się  –
        stosowania diety wegetariańskiej na-  czyli spożywanie 5 posiłków dziennie – jest jednym z zaleceń, które po-
        leży zwrócić uwagę na właściwe ułoże-  zwalają zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu pokarmowego. Dzięki
        nie jadłospisu. Najlepiej skonsultować   zachowaniu regularności posiłków będziemy odczuwać głód o tych samych
        go z dietetykiem, ponieważ pokarm ro-  porach. Trzeba jednak pamiętać, by od stołu wstawać z małym niedosytem.
        ślinny nie zawiera niektórych składników
        odżywczych, np. witaminy B .        Nadmierne objadanie się nie służy zdrowiu.
                             12
                                               Produkty, które powinny dominować w posiłkach w ciągu dnia, znajdują
                                            się u podstawy piramidy zdrowego żywienia i stylu życia. Na szczycie zaś
                                            umieszczono produkty, których ilość w diecie należy ograniczać.
                                               Zatem  najczęściej  trzeba  spożywać  warzywa  i  owoce  –  w  ilości  sta-
                                            nowiącej przynajmniej połowę tego, co jemy w ciągu dnia. W codziennej
                                            diecie  nie  powinno  zabraknąć  nabiału  i  produktów  zbożowych.  Spośród
                                            nich  zalecane  są:  ciemne  pieczywo,  kasze,  płatki  (np.  owsiane).  Młodzież
                                            powinna  dbać  o  spożywanie  odpowiedniej  ilości  produktów  stanowiących
                                            bogate  źródło  wapnia,  który  jest  niezbędny  do  budowy  kośćca  w  okre-
                                            sie intensywnego wzrostu. Należą do nich produkty mleczne, m.in. jogur-
                                            ty,  kefiry  i  sery.  Mięso  powinno  być  rzadziej  spożywane.  Źródłem  białka
                                            i kwasów tłuszczowych korzystnie działających na organizm są ryby. Bogate
                                            w białka są również jaja, a także warzywa strączkowe (np. fasola czy ciecierzy-
                                            ca). Warto częściej wybierać tłuszcze roślinne niż zwierzęce.
                                               Pragnienie najlepiej jest gasić wodą. W ciągu dnia powinniśmy wypijać
        W diecie stosuj zasadę trzech U:
        •  urozmaicenie,                    od 1,5 do 2 l płynów (dotyczy to wszystkich płynów, także tych zawartych
        •  uregulowanie,                    np. w zupach). Jeśli jesteśmy bardzo aktywni, mocniej się pocimy, dzień jest
        •  umiar.                           upalny, powinno ich być jeszcze więcej.


























        2.10    Posiłki należy spożywać co 3-4 godziny. W każdym z nich połowę powinny stanowić warzywa lub owoce

                                       66



                                                                                                              06.12.2022   16:40:02
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   66                                                               06.12.2022   16:40:02
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   66
   63   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73