Page 69 - biologia 7
P. 69

Krok po kroku


          Kontrola jakości i składu pożywienia, czyli ile i jakich E zjadasz w ulubionych produktach


          Potrzebne materiały:  etykiety opakowań najczęściej jadanych produktów.
           1   Wypisz w postaci listy wszystkie symbole E lub nazwy innych nieznanych
              związków chemicznych odnalezione na opakowaniach produktów,
              które często spożywasz.
           2   Poszukaj w internecie lub innych dostępnych źródłach informacji na temat
              znaczenia poszczególnych symboli E i innych wypisanych związków
              chemicznych dodawanych do żywności. Postaraj się znaleźć także
              informacje o ich wpływie na organizm człowieka.
           3   Oceń, czy – ze względu na częstość spożywania przez ciebie określonych
              produktów – składniki na twojej liście mogą mieć zły wpływ na twoje zdrowie.
           4   Zaproponuj zdrowe zamienniki spożywanych przez ciebie produktów przetworzonych.





          Jakich pokarmów unikać w diecie?                                           Ciekawe!

          W  odżywianiu  bardzo  istotne  są  jakość  i  skład  spożywanych  produktów.   W  symbolach  substancji  dodatkowych
          Z tego względu należy unikać produktów przetworzonych. Są to dostęp-       przy literze E występuje trzycyfrowa licz-
                                                                                     ba – oznacza chemiczną nazwę danego
          ne w sprzedaży produkty gotowe do spożycia lub wymagające jedynie pod-     związku. O czym informują nas te liczby?
          grzania. Niewątpliwie są wygodne dla konsumentów, ale czy zdrowe? Aby      Substancje, które się pod nimi kryją, to:
          się nie psuły, do ich produkcji używa się konserwantów chemicznych.        •  od E 100 do E 199 – barwniki,
          Żywność przetworzona zawiera także inne substancje dodatkowe, któ-         •  od E 200 do E 269 – konserwanty,
          re mają poprawiać smak i wygląd. Są to barwniki, ulepszacze i wypełnia-       np. E 211 to benzoesan sodu,
          cze. Substancje te często są oznaczone literą E z odpowiednim numerem;     •  od E 270 do E 399 –
                                                                                        przeciwutleniacze i regulatory
          informacje o nich muszą być umieszczane na opakowaniach. Warto czytać         kwasowości,
          etykiety kupowanych produktów, by mieć świadomość, jakie substancje wpro-  •  od E 400 do E 499 – zagęszczacze,
          wadzamy do organizmu. Trzeba także wiedzieć, że produkty przetworzone         środki żelujące i spulchniacze,
          często zawierają dużo soli i tłuszczów, cukier lub słodziki. Substancje    •  powyżej E 500 – wszelkie inne
          te są zawarte również w tzw. fast foodach. Takich produktów nie można jeść    dodatki, m.in. słodziki i związki
          zbyt często. Dieta oparta wyłącznie na żywności przetworzonej grozi nowo-     poprawiające smak.
          tworami, chorobami serca, trzustki i wątroby.


          Ile jeść?
          Codzienne  posiłki  powinny  zapewniać  nam  właściwą  ilość  energii,  któ-
          rą organizm zużywa na wszystkie aktywności i czynności życiowe. Energię    1000 cal = 1 kcal (kilokaloria)
          czerpiemy głównie z węglowodanów i tłuszczów, rzadziej z białek. Wartość   1000 J = 1 kJ (kilodżul)
          energetyczną pokarmu określa się w dżulach (J) lub kaloriach (cal). Podstawą   Kilodżul (kJ) to jednostka energii w ukła-
                                                                                     dzie SI. Kilokaloria (kcal) to jednostka
          zdrowego odżywiania są nie tylko zróżnicowane posiłki, ale także ich odpo-  energii tradycyjnie używana w odniesie-
          wiednia kaloryczność.                                                      niu do żywienia 1 kcal = 4,19 kJ.

                                                                                   67



                                                                                                              06.12.2022   16:40:03
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   67                                                               06.12.2022   16:40:03
   1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd   67
   64   65   66   67   68   69   70   71   72   73   74