Page 69 - biologia 7
P. 69
Krok po kroku
Kontrola jakości i składu pożywienia, czyli ile i jakich E zjadasz w ulubionych produktach
Potrzebne materiały: etykiety opakowań najczęściej jadanych produktów.
1 Wypisz w postaci listy wszystkie symbole E lub nazwy innych nieznanych
związków chemicznych odnalezione na opakowaniach produktów,
które często spożywasz.
2 Poszukaj w internecie lub innych dostępnych źródłach informacji na temat
znaczenia poszczególnych symboli E i innych wypisanych związków
chemicznych dodawanych do żywności. Postaraj się znaleźć także
informacje o ich wpływie na organizm człowieka.
3 Oceń, czy – ze względu na częstość spożywania przez ciebie określonych
produktów – składniki na twojej liście mogą mieć zły wpływ na twoje zdrowie.
4 Zaproponuj zdrowe zamienniki spożywanych przez ciebie produktów przetworzonych.
Jakich pokarmów unikać w diecie? Ciekawe!
W odżywianiu bardzo istotne są jakość i skład spożywanych produktów. W symbolach substancji dodatkowych
Z tego względu należy unikać produktów przetworzonych. Są to dostęp- przy literze E występuje trzycyfrowa licz-
ba – oznacza chemiczną nazwę danego
ne w sprzedaży produkty gotowe do spożycia lub wymagające jedynie pod- związku. O czym informują nas te liczby?
grzania. Niewątpliwie są wygodne dla konsumentów, ale czy zdrowe? Aby Substancje, które się pod nimi kryją, to:
się nie psuły, do ich produkcji używa się konserwantów chemicznych. • od E 100 do E 199 – barwniki,
Żywność przetworzona zawiera także inne substancje dodatkowe, któ- • od E 200 do E 269 – konserwanty,
re mają poprawiać smak i wygląd. Są to barwniki, ulepszacze i wypełnia- np. E 211 to benzoesan sodu,
cze. Substancje te często są oznaczone literą E z odpowiednim numerem; • od E 270 do E 399 –
przeciwutleniacze i regulatory
informacje o nich muszą być umieszczane na opakowaniach. Warto czytać kwasowości,
etykiety kupowanych produktów, by mieć świadomość, jakie substancje wpro- • od E 400 do E 499 – zagęszczacze,
wadzamy do organizmu. Trzeba także wiedzieć, że produkty przetworzone środki żelujące i spulchniacze,
często zawierają dużo soli i tłuszczów, cukier lub słodziki. Substancje • powyżej E 500 – wszelkie inne
te są zawarte również w tzw. fast foodach. Takich produktów nie można jeść dodatki, m.in. słodziki i związki
zbyt często. Dieta oparta wyłącznie na żywności przetworzonej grozi nowo- poprawiające smak.
tworami, chorobami serca, trzustki i wątroby.
Ile jeść?
Codzienne posiłki powinny zapewniać nam właściwą ilość energii, któ-
rą organizm zużywa na wszystkie aktywności i czynności życiowe. Energię 1000 cal = 1 kcal (kilokaloria)
czerpiemy głównie z węglowodanów i tłuszczów, rzadziej z białek. Wartość 1000 J = 1 kJ (kilodżul)
energetyczną pokarmu określa się w dżulach (J) lub kaloriach (cal). Podstawą Kilodżul (kJ) to jednostka energii w ukła-
dzie SI. Kilokaloria (kcal) to jednostka
zdrowego odżywiania są nie tylko zróżnicowane posiłki, ale także ich odpo- energii tradycyjnie używana w odniesie-
wiednia kaloryczność. niu do żywienia 1 kcal = 4,19 kJ.
67
06.12.2022 16:40:03
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 67 06.12.2022 16:40:03
1206_883350_biologia_kl7_LIFT_DRUK.indd 67