Page 41 - biologia 8
P. 41

Czynniki kancerogenne

          Transformacji nowotworowej komórek, w wyniku której następuje rozwój
          nowotworu, sprzyjają różnorodne czynniki. Są to czynniki kancerogenne      Czynniki kancerogenne
          (kancerogeny). Ich działanie może polegać m.in. na bezpośrednim uszka-     (kancerogeny) – czynniki chemiczne,
          dzaniu DNA, przekształcaniu się w czynniki mutagenne czy wywoływaniu       fizyczne lub biologiczne, które
          syntezy substancji szkodliwych dla komórki i DNA. Często rozwój nowotwo-   zwiększają ryzyko rozwoju nowotworów.
          ru następuje wskutek skumulowanego działania różnych czynników. Niekie-
          dy zdarza się to po wielu latach od ekspozycji na nie.
             Czynniki zwiększające ryzyko rozwoju nowotworów to:
          •  szkodliwe substancje chemiczne obecne w środowisku (il. 1.23) –
             m.in.  azbest,  benzen,  nikiel;  na  ich  działanie  są  szczególnie  narażeni
             przedstawiciele takich zawodów jak hutnik, górnik, kierowca czy stolarz.
          •  promieniowanie UV – ten czynnik mutagenny bezpośrednio uszkadza
             DNA i sprzyja m.in. rozwojowi nowotworu skóry, czyli czerniaka.
          •  niewłaściwa dieta – zbilansowana dieta dostarcza organizmowi wszyst-
             kich potrzebnych składników, a także pomaga utrzymać prawidłową masę
             ciała. Jest to ważne, ponieważ otyłość powoduje zaburzenie homeostazy
             organizmu i sprzyja rozwojowi nowotworów. W diecie należy unikać kon-   1.23    Spaliny samochodowe
                                                                                     zawierają wiele szkodliwych
             serwantów czy takich substancji chemicznych jak węglowodory aroma-      substancji chemicznych o działaniu
             tyczne (il. 1.24), a także nadmiaru soli (il. 1.25).                    mutagennym i kancerogennym

















          1.24    Podczas grillowania mięsa i ryb,   1.25    Nadmiar soli w pokarmie
          a także podczas smażenia i wędzenia   sprzyja uszkadzaniu śluzówki żołądka,
          powstają kancerogenne węglowodory   co zwiększa wrażliwość komórek na
          aromatyczne                         działanie czynników kancerogennych

          •  niektóre  używki  –  wiadomo,  że  dym  papierosowy  zawiera  kilka-
             dziesiąt czynników kancerogennych, m.in. benzopiren, związki azotowe
             (nitrozaminy) czy fenol. Szkodliwe działanie wykazują także produkty
             przemiany alkoholu etylowego w organizmie. Przykładowo aldehyd
             octowy zaburza proces naprawy uszkodzeń DNA. Natomiast sam etanol
             sprzyja rozwojowi nowotworów, ponieważ uszkadza komórki.
          •  nieodpowiedni tryb życia – oprócz wymienionych wyżej czynników:
             ekspozycji na promieniowanie UV, niewłaściwej diety, używek – obejmuje
             też inne zachowania sprzyjające rozwojowi nowotworów. Należą do nich
             stres i unikanie albo ograniczenie aktywności fizycznej.

                                                                                   39
   36   37   38   39   40   41   42   43   44   45   46