Page 164 - chemia_k8
P. 164

5.1      Tłuszcze





        Podejmij temat









        Co wspólnego mają ze sobą olej
        kokosowy i olej rzepakowy?





                                            Połączenie biologii z chemią
                                            Słowo „chemia” nie powinno wywoływać negatywnych skojarzeń. Spotkanie
                                            z przedmiotami przyrodniczymi bez chemii byłoby niemożliwe. Informacje
                                            zdobywane  na  lekcjach  biologii  bardzo  często  odnoszą  się  do  właściwości
                                            związków chemicznych, przedstawiają ich interakcje z organizmami żywy-
                                            mi czy dotyczą szeroko pojętego zdrowia człowieka. W klasie ósmej możemy
                                            zebrać te wszystkie dane i poszerzyć wiedzę na temat trzech grup związków
                                            chemicznych, którymi są tłuszcze, białka i cukry, niezbędne do prawidłowego
                                            funkcjonowania organizmu człowieka. Ważne jest również, żeby umieć kry-
                                            tycznie ocenić, czy ograniczanie spożycia pokarmów zawierających składniki
        5.1    Piramida żywienia informuje,
        jakie pokarmy są źródłem m.in.      z danej kategorii pozytywnie wpłynie na naszą kondycję. Wiadome jest prze-
        białek, cukrów i tłuszczów          cież, że zrównoważona dieta to najlepszy sposób na utrzymanie zdrowia.


                                            Czym są tłuszcze?
        Tłuszcze – związki chemiczne
        należące do grupy estrów glicerolu   Tłuszcze są to estry pochodzące od propano-1,2,3-triolu (glicerolu) oraz od
        i kwasów tłuszczowych.              kwasów tłuszczowych.




                      O                                 O                                   O
                          C  R'                            C   C H                              C  C H
               H C O                             H C O           17  35              H C O           17  33
                 2            O                    2           O                       2            O
                HC O      C   R''                 HC O      C   C H                   HC O      C   C H
                                                                  17  35                              17  33
               H C O                             H C O                               H C O
                                                                                       2
                                                   2
                 2
                                                                 17
                      O   C  R'''                       O  C   C H  35                      O   C  C H  33
                                                                                                     17
               wzór ogólny tłuszczu                tristearynian glicerolu                trioleinian glicerolu
               R’, R’’ i R’’’ to grupy węglowodorowe danych kwasów tłuszczowych.



                                      162



                                                                                                              10.06.2021   11:50:48
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   162
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   162                                                          10.06.2021   11:50:48
   159   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169