Page 164 - chemia_k8
P. 164
5.1 Tłuszcze
Podejmij temat
Co wspólnego mają ze sobą olej
kokosowy i olej rzepakowy?
Połączenie biologii z chemią
Słowo „chemia” nie powinno wywoływać negatywnych skojarzeń. Spotkanie
z przedmiotami przyrodniczymi bez chemii byłoby niemożliwe. Informacje
zdobywane na lekcjach biologii bardzo często odnoszą się do właściwości
związków chemicznych, przedstawiają ich interakcje z organizmami żywy-
mi czy dotyczą szeroko pojętego zdrowia człowieka. W klasie ósmej możemy
zebrać te wszystkie dane i poszerzyć wiedzę na temat trzech grup związków
chemicznych, którymi są tłuszcze, białka i cukry, niezbędne do prawidłowego
funkcjonowania organizmu człowieka. Ważne jest również, żeby umieć kry-
tycznie ocenić, czy ograniczanie spożycia pokarmów zawierających składniki
5.1 Piramida żywienia informuje,
jakie pokarmy są źródłem m.in. z danej kategorii pozytywnie wpłynie na naszą kondycję. Wiadome jest prze-
białek, cukrów i tłuszczów cież, że zrównoważona dieta to najlepszy sposób na utrzymanie zdrowia.
Czym są tłuszcze?
Tłuszcze – związki chemiczne
należące do grupy estrów glicerolu Tłuszcze są to estry pochodzące od propano-1,2,3-triolu (glicerolu) oraz od
i kwasów tłuszczowych. kwasów tłuszczowych.
O O O
C R' C C H C C H
H C O H C O 17 35 H C O 17 33
2 O 2 O 2 O
HC O C R'' HC O C C H HC O C C H
17 35 17 33
H C O H C O H C O
2
2
2
17
O C R''' O C C H 35 O C C H 33
17
wzór ogólny tłuszczu tristearynian glicerolu trioleinian glicerolu
R’, R’’ i R’’’ to grupy węglowodorowe danych kwasów tłuszczowych.
162
10.06.2021 11:50:48
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 162
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 162 10.06.2021 11:50:48