Page 169 - chemia_k8
P. 169

5.2      Białka





          Podejmij temat







          Co wspólnego mają ze sobą produkty
          spożywcze zaprezentowane na zdjęciu?





          Podstawowy budulec białek                                                  Aminokwasy – związki chemiczne
                                                                                     zawierające grupę aminową i grupę
          Białka  to  związki  wielkocząsteczkowe  powstające  w  procesie  kondensacji   karboksylową. Ich przedstawicielem jest
          aminokwasów, czyli grupy związków organicznych posiadających w swojej      glicyna (Gly) (kwas aminooctowy).
          strukturze grupę aminową i grupę karboksylową.


                                                       H
                                O                              O
                   R CH C                          H C C
                                OH                            OH
                      NH                               NH
                          2                               2
                 wzór ogólny aminokwasów         wzór cząsteczki glicyny             Glicyna jest aminokwasem endogen-
                 R oznacza grupę węglowodorową mogącą zawierać inne grupy funkcyjne  nym, czyli takim, który nasz organizm
                                                                                     może syntezować samodzielnie.


          Wybrane właściwości aminokwasów
          Większość aminokwasów to krystaliczne substancje stałe, często o słodkawym
          smaku. Dobrze rozpuszczają się w wodzie i w polarnych rozpuszczalnikach
          organicznych (np. w etanolu). Aminokwasy łączą się ze sobą w wyniku re-
          akcji kondensacji. Powstające między tymi związkami wiązanie nazywamy
          wiązaniem peptydowym. Otrzymane produkty nazywamy dipeptydami              Wiązanie peptydowe – wiązanie
          (jeśli mamy połączone ze sobą dwa aminokwasy) lub tripeptydami (w przy-    występujące między aminokwasami.
          padku trzech połączonych ze sobą związków). Poniżej przedstawiono równa-
          nie reakcji kondensacji dwóch cząsteczek glicyny.


                H                         H                                 H
                              O                         O                                 O
            H N     CH    C        + H N      CH    C        temperatura  H N   CH    C                 O  +  H O
                       2
                              OH                 2      OH                         2      N   CH    C           2
                                                                                                 2      OH
                                                                                          H

                                                                               ugrupowanie peptydowe


                                                                                   167



                                                                                                              10.06.2021   11:50:56
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   167                                                          10.06.2021   11:50:56
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   167
   164   165   166   167   168   169   170   171   172   173   174