Page 168 - chemia_k8
P. 168
Więcej na temat
Margaryna – tłuszcz powstały z oleju pochodzenia roślinnego
Jednym z popularnych tłuszczów jadalnych jest margaryna. Nazwa ta zare-
zerwowana jest dla produktów zawierających 40−80% tłuszczu w całkowitej
masie. Często porównuje się ją z masłem. Podstawową różnicą między nimi
jest ich pochodzenie. Masło jest produktem odzwierzęcym, natomiast mar-
garynę otrzymuje się (od początku XX wieku) poprzez uwodornienie tłuszczów
zawartych w olejach roślinnych. Proces ten prowadzony jest w specjalnych
warunkach laboratoryjnych, przy udziale katalizatorów. Ze względu na moż-
liwość kontroli przebiegu utwardzania można otrzymać margaryny o różnym
składzie tłuszczowym i, co za tym idzie, mogą one mieć różne zastosowanie.
Czy tłuszcze są nam niezbędne?
Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – tłuszcze w diecie człowieka są
niezbędne. Dostarczają sporo energii (więcej niż inne związki), są źródłem
rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (A, D, E, K), glicerolu czy niezbęd-
nych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ważne jest nie tylko ich
racjonalne spożycie, ale również właściwy dobór. Nadmierne spożycie nie-
których tłuszczów nasyconych i wielonienasyconych może sprzyjać rozwojowi
5.8 Tłuszcze jadalne wielu chorób.
dostarczamy wraz z pokarmami
W skrócie
Tłuszcze – związki chemiczne należące do grupy estrów glicerolu i kwasów
tłuszczowych.
Tłuszcze można podzielić następująco: ze względu na ich pochodzenie –
na roślinne i zwierzęce; ze względu na charakter chemiczny – na nasycone
i nienasycone; ze względu na stan skupienia – na stałe i ciekłe.
Czy już umiesz? Sprawdź się!
1 Przeprowadźcie w klasie dyskusję na temat: „Co jest zdrowsze – masło czy
margaryna?”. Skorzystajcie z internetu, by przygotować się do tej debaty.
2 Wyszukaj informacje o zastosowaniach (poza spożywczymi) różnych
tłuszczów.
3 Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym mają w większości charakter
nasycony. Czy w związku z tym powinien on być wyeliminowany z diety?
Wyszukaj informacje na ten temat.
166
10.06.2021 11:50:55
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 166 10.06.2021 11:50:55
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 166