Page 168 - chemia_k8
P. 168

Więcej na temat


        Margaryna – tłuszcz powstały z oleju pochodzenia roślinnego
        Jednym z popularnych tłuszczów jadalnych jest margaryna. Nazwa ta zare-
        zerwowana jest dla produktów zawierających 40−80% tłuszczu w całkowitej
        masie. Często porównuje się ją z masłem. Podstawową różnicą między nimi
        jest ich pochodzenie. Masło jest produktem odzwierzęcym, natomiast mar-
        garynę otrzymuje się (od początku XX wieku) poprzez uwodornienie tłuszczów
        zawartych w olejach roślinnych. Proces ten prowadzony jest w specjalnych
        warunkach laboratoryjnych, przy udziale katalizatorów. Ze względu na moż-
        liwość kontroli przebiegu utwardzania można otrzymać margaryny o różnym
        składzie tłuszczowym i, co za tym idzie, mogą one mieć różne zastosowanie.






                                            Czy tłuszcze są nam niezbędne?
                                            Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – tłuszcze w diecie człowieka są
                                            niezbędne. Dostarczają sporo energii (więcej niż inne związki), są źródłem
                                            rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (A, D, E, K), glicerolu czy niezbęd-
                                            nych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ważne jest nie tylko ich
                                            racjonalne spożycie, ale również właściwy dobór. Nadmierne spożycie nie-
                                            których tłuszczów nasyconych i wielonienasyconych może sprzyjać rozwojowi
        5.8    Tłuszcze jadalne             wielu chorób.
        dostarczamy wraz z pokarmami



                                            W skrócie


                                                Tłuszcze – związki chemiczne należące do grupy estrów glicerolu i kwasów
                                                 tłuszczowych.
                                                 Tłuszcze można podzielić następująco: ze względu na ich pochodzenie –
                                                 na roślinne i zwierzęce; ze względu na charakter chemiczny – na nasycone
                                                 i nienasycone; ze względu na stan skupienia – na stałe i ciekłe.


                                            Czy już umiesz? Sprawdź się!


                                             1   Przeprowadźcie w klasie dyskusję na temat: „Co jest zdrowsze – masło czy
                                                 margaryna?”. Skorzystajcie z internetu, by przygotować się do tej debaty.

                                             2    Wyszukaj informacje o zastosowaniach (poza spożywczymi) różnych
                                                 tłuszczów.

                                              3  Tłuszcze zawarte w oleju kokosowym mają w większości charakter
                                                 nasycony. Czy w związku z tym powinien on być wyeliminowany z diety?
                                                 Wyszukaj informacje na ten temat.

                                      166



                                                                                                              10.06.2021   11:50:55
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   166                                                          10.06.2021   11:50:55
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   166
   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172   173