Page 166 - chemia_k8
P. 166

Różnego rodzaju oleje (np. rzepakowy, słonecznikowy czy lniany) to ciecze.
                                            Ich barwy mają różne odcienie. Masło (il. 5.5) i smalec (il. 5.6), czyli tłuszcze
                                            zwierzęce, są ciałami stałymi o różnych barwach.



                                                                   Podział tłuszczów ze względu
                                                                    na ich charakter chemiczny
        5.5    Masło jest żółtym ciałem
        stałym





                                                        nienasycone                          nasycone







                                               np. olej rzepakowy, olej lniany, oliwa  np. olej kokosowy, masło, łój, słonina
        5.6    Smalec jest białym
        ciałem stałym
                                               Charakter nienasycony tłuszczu zależy od obecności podwójnych wiązań
                                            chemicznych między atomami węgla w łańcuchu węglowodorowym kwasu
                                            tłuszczowego. Jeśli w tym fragmencie występują wyłącznie pojedyncze wiąza-
                                            nia chemiczne między atomami węgla, tłuszcz należy zaliczyć do związków
                                            nasyconych.


                                            Niektóre właściwości fi zyczne tłuszczów w temp. 20°C
                                            Produkty zawierające w dużej ilości tłuszcze i wchodzące w ich skład substan-
                                            cje zaliczane do grupy tłuszczów mają wiele podobnych właściwości fi zycz-
                                            nych. Obserwując próbki olejów czy masła, od razu można ocenić np. ich
                                            stan skupienia i barwę. Natychmiastowy efekt daje również próba połączenia
                                            ich z wodą czy naftą (il. 5.7). Wypiszmy ważniejsze cechy tłuszczów.
         A.            B.
        5.7    Olej rzepakowy miesza się
        z naftą kosmetyczną (A.), natomiast                                        Cechy związków chemicznych
        nie miesza się z wodą, tylko            Wybrana właściwość fi zyczna       należących do grupy tłuszczów
        unosi się na jej powierzchni (B.)
                                                        stan skupienia                   ciecze lub ciała stałe

                                                           barwa                         bezbarwne lub białe

                                                     temperatura topnienia                 niskie wartości

                                                   rozpuszczalność w wodzie               nierozpuszczalne
        Związki chemiczne zaliczane do grupy
        tłuszczów są bezbarwne. Zapach, smak        rozpuszczalność w nafcie               rozpuszczalne
        i barwa, np. tłuszczów występujących
        w naturze, zależy często od domieszek              gęstość                    mniejsza od gęstości wody
        innych substancji.

                                      164



                                                                                                              10.06.2021   11:50:52
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   164                                                          10.06.2021   11:50:52
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   164
   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171