Page 167 - chemia_k8
P. 167

Charakter chemiczny tłuszczów

          Wykorzystując wodny roztwór bromu, sprawdźmy, w jakiej ilości produkt za-
          wiera tłuszcze nasycone, a w jakiej – tłuszcze nienasycone.





          Doświadczenie 32.


          Działanie roztworem zawierającym brom na olej rzepakowy i olej kokosowy

          Sprzęt:         dwie pipety Pasteura z kapilarą,
                        chusteczka higieniczna

          Odczynniki:      olej kokosowy (w postaci ciekłej),
                        olej rzepakowy, roztwór zawierający brom
                        (np. woda bromowa)

          Wykonanie:
          •  Nie więcej niż połowę objętości banieczki pipety
             Pasteura wypełnij wodnym roztworem bromu.
                   1
          •  Około   objętości banieczki wypełnij olejem
                   3
             rzepakowym.                                           próbka
          •  Przytrzymując końcówkę pipety chusteczką             tłuszczu
             higieniczną, wstrząsaj intensywnie zawartością
                                                                    woda
             naczynia.                                           bromowa
          •  Czynności powtórz w kolejnej pipecie z wodnym
             roztworem bromu i stopionym olejem kokosowym.
          Obserwacje:   Próbki tłuszczów unoszą się na powierzchni wodnego roztworu bromu. Po wstrząsaniu zmienia się wygląd
                        zawartości pipet:
                        •  w naczyniu z olejem rzepakowym roztwór bromu odbarwia się, w górnej warstwie pojawiają się
                            jasne kłaczki,
                        •  w naczyniu z olejem kokosowym barwa dolnej warstwy cieczy pozostaje herbaciana.
          Wnioski:      Unoszenie się próbek tłuszczów na wodzie świadczy o małej gęstości tych związków. Rozdział na dwie
                        warstwy dowodzi nierozpuszczalności tłuszczów w wodzie.
                          Woda bromowa odbarwia się po kontakcie z próbką, w której składzie znajdują się w dużej ilości tłuszcze
                        nienasycone, posiadające podwójne wiązania między atomami węgla w łańcuchu węglowodorowym.
                        Brom przyłącza się zgodnie ze schematem:

                                               H   H                         H  H
                                            ...  C C ...  +  Br 2        ...  C C ...
                                         ,, ...   ” oznacza pozostały        Br Br
                                            fragment łańcucha

                          Brak zmiany barwy wody bromowej w kontakcie z olejem kokosowym potwierdza, że jego głównymi
                        składnikami są tłuszcze nasycone.

          Uwagi:          Jeśli olej kokosowy przechowywany jest w temperaturze poniżej 20℃, występuje on w postaci stałej.
                        Żeby zmienił swój stan skupienia na ciekły, wystarczy wstawić go do ciepłej wody. Ułatwi to nabranie
                        odczynnika do pipety Pasteura.

                                                                                   165



                                                                                                              10.06.2021   11:50:53
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   165
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   165                                                          10.06.2021   11:50:53
   162   163   164   165   166   167   168   169   170   171   172