Page 165 - chemia_k8
P. 165
Klasyfikacja tłuszczów
W przyrodzie tłuszcze mogą mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce. Chcąc Przy okazji warto nadmienić, że kwas
je pozyskać, w obu przypadkach należy wydzielić je z tkanek. Spróbujmy do- butanowy jest kwasem tłuszczowym,
konać trzech różnych klasyfikacji znanych produktów, w większości zawiera- ale nie wchodzi on w skład tłuszczów.
jących tłuszcze. Warto zauważyć, że związki te zakwalifikowaliśmy do grupy
estrów – ze względu na ich skład i pochodzenie. Glicerol to przykład alkoho-
lu, natomiast kwas stearynowy czy oleinowy to konkretne długołańcuchowe
kwasy karboksylowe. Przypomnijmy, że propano-1,2,3-triol należy do grupy
alkoholi polihydroksylowych, natomiast wymienione kwasy są przykładami
kwasów tłuszczowych.
Podział tłuszczów ze względu
na ich pochodzenie
roślinne zwierzęce
5.2 Olej kokosowy jest białym
ciałem stałym, ale pozostawiony
w ciepłym miejscu topi się, tworząc
np. oleje: sojowy, rzepakowy, np. masło, tran, smalec, słonina, ciecz o słomkowej barwie
słonecznikowy, kokosowy olej kostny, łój
Warto zauważyć, że spora część tłuszczów pochodzenia roślinnego (il. 5.2,
il. 5.3, il. 5.4) ma ciekły stan skupienia. Wyjątkowy jest np. olej kokosowy
(il. 5.2), który przechowywany w temperaturze niższej niż 20℃ staje się cia-
łem stałym. Stąd nazywany jest masłem kokosowym. Tłuszcze pochodzenia
zwierzęcego z reguły mają stały stan skupienia. Wyjątkami są tran, np. z ry-
biej wątroby, czy olej kostny, które są cieczami.
5.3 Olej rzepakowy jest żółtą
Podział tłuszczów ze względu cieczą
na ich stan skupienia
ciekłe stałe
np. olej rzepakowy, olej np. smalec, masło, margaryna,
słonecznikowy, tran, oliwa olej kokosowy 5.4 Oliwa jest cieczą o zmiennym
zielonożółtym zabarwieniu
163
10.06.2021 11:50:50
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 163
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 163 10.06.2021 11:50:50