Page 165 - chemia_k8
P. 165

Klasyfikacja tłuszczów

          W przyrodzie tłuszcze mogą mieć pochodzenie roślinne lub zwierzęce. Chcąc   Przy okazji warto nadmienić, że kwas
          je pozyskać, w obu przypadkach należy wydzielić je z tkanek. Spróbujmy do-  butanowy jest kwasem tłuszczowym,
          konać trzech różnych klasyfikacji znanych produktów, w większości zawiera-  ale nie wchodzi on w skład tłuszczów.
          jących tłuszcze. Warto zauważyć, że związki te zakwalifikowaliśmy do grupy
          estrów – ze względu na ich skład i pochodzenie. Glicerol to przykład alkoho-
          lu, natomiast kwas stearynowy czy oleinowy to konkretne długołańcuchowe
          kwasy karboksylowe. Przypomnijmy, że propano-1,2,3-triol należy do grupy
          alkoholi polihydroksylowych, natomiast wymienione kwasy są przykładami
          kwasów tłuszczowych.


                                 Podział tłuszczów ze względu
                                     na ich pochodzenie







                       roślinne                            zwierzęce

                                                                                     5.2    Olej kokosowy jest białym
                                                                                     ciałem stałym, ale pozostawiony
                                                                                     w ciepłym miejscu topi się, tworząc
                np. oleje: sojowy, rzepakowy,      np. masło, tran, smalec, słonina,  ciecz o słomkowej barwie
                 słonecznikowy, kokosowy                 olej kostny, łój


             Warto zauważyć, że spora część tłuszczów pochodzenia roślinnego (il. 5.2,
         il. 5.3, il. 5.4) ma ciekły stan skupienia. Wyjątkowy jest np. olej kokosowy
         (il. 5.2), który przechowywany w temperaturze niższej niż 20℃ staje się cia-
         łem stałym. Stąd nazywany jest masłem kokosowym. Tłuszcze pochodzenia
         zwierzęcego z reguły mają stały stan skupienia. Wyjątkami są tran, np. z ry-
         biej wątroby, czy olej kostny, które są cieczami.

                                                                                     5.3    Olej rzepakowy jest żółtą
                                 Podział tłuszczów ze względu                        cieczą
                                    na ich stan skupienia






                        ciekłe                               stałe






                  np. olej rzepakowy, olej         np. smalec, masło, margaryna,
                 słonecznikowy, tran, oliwa              olej kokosowy               5.4    Oliwa jest cieczą o zmiennym
                                                                                     zielonożółtym zabarwieniu

                                                                                   163



                                                                                                              10.06.2021   11:50:50
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   163
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   163                                                          10.06.2021   11:50:50
   160   161   162   163   164   165   166   167   168   169   170