Page 170 - chemia_k8
P. 170
Czym są białka?
Białka (proteiny) – związki chemiczne Białka (inaczej proteiny) to związki powstające w procesie kondensacji ami-
powstające z połączenia aminokwasów nokwasów. Nazwa odnosi się do związku, w którego strukturze musi być wię-
(powyżej 100 cząsteczek) w reakcji cej niż 100 połączonych ze sobą aminokwasów. Jeśli jest ich mniej, mamy do
kondensacji (utworzenia wiązania czynienia z oligopeptydami i polipeptydami. Gdy przypomnimy sobie do-
peptydowego).
świadczenie 18. wykonywane na początku działu chemii organicznej (Ogrze-
wanie żelatyny i wykrywanie pierwiastków wchodzących w jej skład), zauważymy, że
już wtedy spotkaliśmy się z białkami, do których należy żelatyna. Potwier-
dziliśmy, że składa się ona przede wszystkim z pierwiastków: węgla, wodoru,
tlenu, azotu i siarki. Białka występują we wszystkich organizmach żywych
i stanowią podstawowy budulec tkanek. Duża liczba kombinacji połączeń
aminokwasów zapewnia ogromną różnorodność białek w przyrodzie. Prote-
iny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tka-
nek, są niskokaloryczne, zapewniają na długo uczucie sytości oraz pobudzają
metabolizm. Najwięcej białek zawierają produkty spożywcze (il. 5.11) takie
jak: mięso (w szczególności kurcząt), jaja, ryby, rośliny strączkowe (np. 100 g
soi dostarcza nam od 7 do 35 g białka).
5.9 Keratyny – grupa białek
obecna w wytworach skóry, takich
jak paznokcie, włosy, rogi czy pióra
5.10 Pepsyna – białko – enzym,
który jest składnikiem soku
żołądkowego, w procesie trawienia
rozkłada ona inne białka 5.11 Białka dostarczane są wraz z pokarmami
Więcej na temat
Odżywki białkowe
Osoby aktywne fi zycznie lub stosujące specjalistyczne diety często uzupeł-
niają niedobór białka za pomocą odżywek białkowych. To preparaty spo-
żywcze zawierające duże jego ilości – w 100 g niektórych z tych produktów
jest nawet 90% białka. Źródłem białka w odżywkach najczęściej jest ser-
watka albo białko sojowe. Odpowiednio dobrany produkt dobrze uzupełnia
dietę lub jest świetnym zamiennikiem posiłków dla kulturystów.
168
10.06.2021 11:50:58
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 168 10.06.2021 11:50:58
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 168