Page 170 - chemia_k8
P. 170

Czym są białka?

        Białka (proteiny) – związki chemiczne   Białka (inaczej proteiny) to związki powstające w procesie kondensacji ami-
        powstające z połączenia aminokwasów   nokwasów. Nazwa odnosi się do związku, w którego strukturze musi być wię-
        (powyżej 100 cząsteczek) w reakcji   cej niż 100 połączonych ze sobą aminokwasów. Jeśli jest ich mniej, mamy do
        kondensacji (utworzenia wiązania    czynienia z oligopeptydami i polipeptydami. Gdy przypomnimy sobie do-
        peptydowego).
                                            świadczenie 18. wykonywane na początku działu chemii organicznej (Ogrze-
                                            wanie żelatyny i wykrywanie pierwiastków wchodzących w jej skład), zauważymy, że
                                            już wtedy spotkaliśmy się z białkami, do których należy żelatyna. Potwier-
                                            dziliśmy, że składa się ona przede wszystkim z pierwiastków: węgla, wodoru,
                                            tlenu, azotu i siarki. Białka występują we wszystkich organizmach żywych
                                            i  stanowią  podstawowy  budulec  tkanek.  Duża  liczba  kombinacji  połączeń
                                            aminokwasów zapewnia ogromną różnorodność białek w przyrodzie. Prote-
                                            iny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tka-
                                            nek, są niskokaloryczne, zapewniają na długo uczucie sytości oraz pobudzają
                                            metabolizm. Najwięcej białek zawierają produkty spożywcze (il. 5.11) takie
                                            jak: mięso (w szczególności kurcząt), jaja, ryby, rośliny strączkowe (np. 100 g
                                            soi dostarcza nam od 7 do 35 g białka).
        5.9    Keratyny – grupa białek
        obecna w wytworach skóry, takich
        jak paznokcie, włosy, rogi czy pióra















        5.10    Pepsyna – białko – enzym,
        który jest składnikiem soku
        żołądkowego, w procesie trawienia
        rozkłada ona inne białka            5.11    Białka dostarczane są wraz z pokarmami




        Więcej na temat


        Odżywki białkowe

        Osoby aktywne fi zycznie lub stosujące specjalistyczne diety często uzupeł-
        niają niedobór białka za pomocą odżywek białkowych. To preparaty spo-
        żywcze zawierające duże jego ilości – w 100 g niektórych z tych produktów
        jest nawet 90% białka. Źródłem białka w odżywkach najczęściej jest ser-
        watka albo białko sojowe. Odpowiednio dobrany produkt dobrze uzupełnia
        dietę lub jest świetnym zamiennikiem posiłków dla kulturystów.

                                      168



                                                                                                              10.06.2021   11:50:58
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   168                                                          10.06.2021   11:50:58
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   168
   165   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175