Page 171 - chemia_k8
P. 171

Właściwości fi zykochemiczne białek

          W celu zbadania niektórych właściwości białek najłatwiej poddać je wpływowi wysokiej temperatury oraz oddziały-
          waniu z innymi związkami chemicznymi. Użyjemy do tego celu białka jajka kurzego, które składa się w 80% z wody
          i w 20% z białek.





          Doświadczenie 33.

          Ogrzewanie białka jajka kurzego

          Sprzęt:         2 zlewki, pipeta Pasteura z podziałką, łódeczka wykonana z folii aluminiowej, łapa do probówki, palnik,
                        zapałki

          Odczynniki:    jajko kurze                   białko
                                                 jajka kurzego
          Wykonanie:
          •  Rozbij jajko i oddziel białko od
             żółtka.
          •  Do łódeczki z folii aluminiowej
                             3
             wprowadź 1−2 cm  białka.
          •  Ogrzewaj zawartość naczynia             łódeczka
             około 2−3 minuty.                 z folii aluminiowej

          Obserwacje:   Po ogrzaniu bezbarwne białko staje się białe, ścina się.
          Wnioski:      Białko jajka kurzego pod wpływem ogrzewania ulega procesowi denaturacji, czyli zniszczenia jego struktury.
                        Podobnie dzieje się podczas smażenia jajecznicy. Denaturacja to nieodwracalny proces niszczenia struktury
                        białka. Wpływa on niekorzystnie na wyższe struktury związku, przez co białko traci swoje właściwości
                        biologiczne, nie traci jednak właściwości odżywczych.




          Doświadczenie 34.


          Działanie wybranymi substancjami na białko jajka kurzego
          Sprzęt:       pipety Pasteura z podziałką, folia na dokumenty z włożoną w nią tabelą z zaciemnionymi polami

          Odczynniki:    białko jajka kurzego, roztwór wodorotlenku sodu, ocet, roztwór siarczanu(VI) miedzi(II), etanol
          Wykonanie:
          •  W odpowiednich miejscach tabeli na folii umieść
             niewielką ilość białka.
          •  Następnie podziałaj na białko wybranymi roztworami.
          •  Obserwacje zanotuj po około 5 minutach.


          Obserwacje:
                                                r-r NaOH        r-r CH COOH         r-r CuSO           C H OH
                                                                     3                      4            2  5
                          białko jajka kurzego  W miejscu kontaktu odczynników z płynnym białkiem pojawia się osad. Białko się ścina.

          Wnioski:      Białko jajka kurzego pod wpływem zasady, kwasu, soli metalu ciężkiego i etanolu ulegało denaturacji.

                                                                                   169



                                                                                                              10.06.2021   11:51:00
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   169
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   169                                                          10.06.2021   11:51:00
   166   167   168   169   170   171   172   173   174   175   176