Page 173 - chemia_k8
P. 173
Wykrywanie białek
W celu wykrycia niektórych białek używa się prostej próby, nazywanej reakcją ksantoproteinową. Do mieszaniny
zawierającej białka dodaje się stężony kwas azotowy(V).
Doświadczenie 36.
Działanie stężonym kwasem azotowym(V) na białko jajka kurzego
Sprzęt: dolna część szalki Petriego, pipeta Pasteura z podziałką
Odczynniki: białko jajka kurzego, stężony kwas azotowy(V)
Wykonanie:
• Na dolnej części szalki umieść niewielką ilość białka.
• Na białko nalej 2−3 krople stężonego kwasu
azotowego(V).
• Obserwacje zanotuj od razu po dodaniu kwasu
i po około 2 minutach.
Obserwacje: Po dodaniu stężonego kwasu białko ścina się, a po chwili przybiera żółte zabarwienie.
Wnioski: Pojawienie się żółtego zabarwienia po dodaniu stężonego kwasu azotowego(V) świadczy o obecności białek.
Uwagi: Próba ta nie wykrywa wszystkich białek. Żółte zabarwienie pojawia się tylko w przypadku białek zawierających
aminokwasy z pierścieniami aromatycznymi (zamkniętym układem naprzemiennie położonych wiązań
podwójnych i pojedynczych między atomami węgla − nie jest to jednak układ nienasycony).
W skrócie Czy już umiesz? Sprawdź się!
Aminokwasy – związki chemiczne zawierające grupę 1 Zapisz w zeszycie równanie reakcji kondensacji dwóch
aminową i grupę karboksylową. cząsteczek glicyny.
Przedstawicielem aminokwasów jest kwas 2 Wymień podobieństwa i różnice pomiędzy procesami
aminooctowy, zwyczajowo nazywany glicyną (Gly). denaturacji i koagulacji.
Białka (proteiny) – związki chemiczne powstające 3 Wyszukaj po dwa przykłady, znane z życia
z aminokwasów (powyżej 100 cząsteczek) w reakcji codziennego, denaturacji i koagulacji białek.
kondensacji (utworzenia wiązania peptydowego).
4 Z lekcji biologii znasz podział na aminokwasy
Denaturacja to nieodwracalny proces niszczenia egzogenne i endogenne. Opisz, z czym związany jest
struktury białka powodowany przez wysoką ten podział.
temperaturę, pod wpływem kwasów i zasad oraz soli
metali ciężkich i etanolu. 5 Wśród wymienionych substancji i mieszanin wskaż te,
które powodują denaturację białek.
Koagulacja (wysalanie) to ścinanie się białka spirytus, azotan(V) ołowiu(II), bromek potasu,
pod wpływem soli metali lekkich. Proces odwracalny, woda, ocet, kwasek cytrynowy, środek do udrażniania
w którym nie zostaje zniszczona struktura białka. rur (kret), sól kuchenna, woda destylowana, perfumy,
herbata owocowa, chlorek miedzi(II), olej roślinny,
woda demineralizowana, magnez, woda gazowana
171
10.06.2021 11:51:01
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 171
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 171 10.06.2021 11:51:01