Page 173 - chemia_k8
P. 173

Wykrywanie białek

          W celu wykrycia niektórych białek używa się prostej próby, nazywanej reakcją ksantoproteinową. Do mieszaniny

          zawierającej białka dodaje się stężony kwas azotowy(V).




          Doświadczenie 36.


          Działanie stężonym kwasem azotowym(V) na białko jajka kurzego
          Sprzęt:       dolna część szalki Petriego, pipeta Pasteura z podziałką

          Odczynniki:    białko jajka kurzego, stężony kwas azotowy(V)
          Wykonanie:
          •  Na dolnej części szalki umieść niewielką ilość białka.
          •  Na białko nalej 2−3 krople stężonego kwasu
             azotowego(V).
          •  Obserwacje zanotuj od razu po dodaniu kwasu
             i po około 2 minutach.
          Obserwacje:   Po dodaniu stężonego kwasu białko ścina się, a po chwili przybiera żółte zabarwienie.

          Wnioski:      Pojawienie się żółtego zabarwienia po dodaniu stężonego kwasu azotowego(V) świadczy o obecności białek.
          Uwagi:          Próba ta nie wykrywa wszystkich białek. Żółte zabarwienie pojawia się tylko w przypadku białek zawierających
                        aminokwasy z pierścieniami aromatycznymi (zamkniętym układem naprzemiennie położonych wiązań
                        podwójnych i pojedynczych między atomami węgla − nie jest to jednak układ nienasycony).





          W skrócie                                             Czy już umiesz? Sprawdź się!


              Aminokwasy – związki chemiczne zawierające grupę   1   Zapisz w zeszycie równanie reakcji kondensacji dwóch
              aminową i grupę karboksylową.                         cząsteczek glicyny.

               Przedstawicielem aminokwasów jest kwas            2   Wymień podobieństwa i różnice pomiędzy procesami
              aminooctowy, zwyczajowo nazywany glicyną (Gly).       denaturacji i koagulacji.

               Białka (proteiny) – związki chemiczne powstające   3    Wyszukaj po dwa przykłady, znane z życia
              z aminokwasów (powyżej 100 cząsteczek) w reakcji      codziennego, denaturacji i koagulacji białek.
              kondensacji (utworzenia wiązania peptydowego).
                                                                 4  Z lekcji biologii znasz podział na aminokwasy
               Denaturacja to nieodwracalny proces niszczenia       egzogenne i endogenne. Opisz, z czym związany jest
              struktury białka powodowany przez wysoką              ten podział.
              temperaturę, pod wpływem kwasów i zasad oraz soli
              metali ciężkich i etanolu.                         5   Wśród wymienionych substancji i mieszanin wskaż te,
                                                                    które powodują denaturację białek.
               Koagulacja (wysalanie) to ścinanie się białka        spirytus, azotan(V) ołowiu(II), bromek potasu,
              pod wpływem soli metali lekkich. Proces odwracalny,   woda, ocet, kwasek cytrynowy, środek do udrażniania
              w którym nie zostaje zniszczona struktura białka.     rur (kret), sól kuchenna, woda destylowana, perfumy,
                                                                    herbata owocowa, chlorek miedzi(II), olej roślinny,
                                                                    woda demineralizowana, magnez, woda gazowana

                                                                                   171



                                                                                                              10.06.2021   11:51:01
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   171
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   171                                                          10.06.2021   11:51:01
   168   169   170   171   172   173   174   175   176   177   178