Page 178 - chemia_k8
P. 178

Cukry – źródła i zastosowanie                                                                             sacharoza C H O

                                                                                                                                                   12  22  11
                                                                                                                                     Sacharoza potocznie nazywana jest cukrem (do słodzenia).
                           Cukry łączy ich pochodzenie roślinne. Mają również inne cechy wspólne,                                    Pozyskiwana jest głównie z korzeni buraka cukrowego
                           na  przykład – cukry proste i dwucukry dobrze rozpuszczają się w wodzie                                   i z łodyg trzciny cukrowej.
                           (wielocukry są nierozpuszczalne w wodzie), glukoza, fruktoza i sacharoza mają                             Zastosowanie sacharozy:
                           słodki smak (skrobia i celuloza nie mają smaku). Te i inne właściwości cukrów                             o  słodzenie potraw, napojów, deserów, syropów,
                           wpływają między innymi na możliwe ich zastosowania. Przedstawmy kilka                                     o  substrat w produkcji leków.
                           informacji o wymienionych pięciu związkach chemicznych z grupy cukrów.




                                                           glukoza C H O    6                                                        skrobia (C H O )
                                                                                                                                                   10
                                                                                                                                                6
                                                                                                                                                      5 n
                                                                         12
                                                                      6
                                                           Glukoza wytwarzana jest w organizmach roślinnych podczas                  Skrobia jest najistotniejszym wielocukrem zapasowym
                                                           fotosyntezy. Występuje w dużych ilościach w owocach,                      u roślin. Występuje w nasionach, owocach, korzeniach.
                                                           sokach roślinnych i w miodzie.                                            Najbogatsze w skrobię są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka
                                                           Zastosowanie glukozy:                                                     czy kukurydza. Skrobię można rozdzielić na dwie frakcje −
                                                                                                                                     amylozę i amylopektynę.
                                                           o  do celów spożywczych (glukoza spożywcza),                              Zastosowanie skrobi:
                                                           o  srebrzenie luster, bombek choinkowych,                                 o  do poprawy gładkości papieru,
                                                           o  barwienie tkanin i skór,                                               o  wytwarzanie klejów do papieru,
                                                           o  w produkcji witaminy C,                                                o  do zagęszczania potraw,
                                                           o  składnik odżywczy, np. w kroplówkach.
                                                                                                                                     o  składnik zasypek dla dzieci.






                                                                                                                                     celuloza (C H O )
                                                                                                                                                    10
                                                                                                                                                 6
                                                                                                                                                       5 n
                                                                                                                                     Celuloza jest cukrem złożonym znajdującym się
                                                                                                                                     w roślinach, głównie w ich ścianach komórkowych,
                                                                                                                                     pełni więc funkcję budulcową. W ludzkim organizmie
                                                                                                                                     nie jest trawiona, chociaż przypisuje się jej rolę błonnika. ...
                                                                                                                                     Zastosowanie celulozy:
                                                                                                                                     w produkcji
                                                                                                                                     o  tkanin, papieru, sztucznych włókien, celofanu,
                                                                                                                                     o  klejów, lakierów,
                                                                                                                                     o  materiałów wybuchowych.


                                                           fruktoza C H O                                                          Zadania
                                                                       6  12  6
                                                           Fruktoza często nazywana jest cukrem owocowym, ponieważ                 1.    Odnosząc się do nazw poszczególnych cukrów, zastanów się, skąd się wzięły określenia cukrów: gronowy,
                                                           występuje w owocach, sokach roślinnych i w miodzie.                         buraczany, trzcinowy, spożywczy. Uargumentuj krótko swoje stanowisko.
                                                           Zastosowanie fruktozy:                                                  2.  Wzór sumaryczny i fragment wzoru strukturalnego skrobi i celulozy prezentują się identycznie. Czym się różnią
                                                           o  słodzenie potraw (np. dla diabetyków),                                   oba związki?
                                                           o  wspomaga terapię leczenia chorób serca,
                                                           o  substrat w produkcji leków,                                          3.  Korzystając z zasobów internetu, wyszukaj po dwa przykłady cukrów prostych i wielocukrów. Sprawdź, czy mają
                                                                                                                                       podobne właściwości fi zyczne względem siebie i przykładów przedstawionych w Linku do wiedzy.
                                                           o  konserwant dodawany do wypieków, np. do chleba.
                                                                                                                                   4.   Korzystając z wiedzy biologicznej, powiedz, czy zamiana sacharozy na fruktozę może wpłynąć pozytywnie
                                                                                                                                       na utrzymanie zrównoważonej diety.

                                      176



   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   176                                                          10.06.2021   11:51:43
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   176
                                                                                                              10.06.2021   11:51:43
   173   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183