Page 174 - chemia_k8
P. 174

5.3      Cukry





        Podejmij temat




        Czy nazwa „cukier” dotyczy wyłącznie
        jednego związku?





                                            Czym są cukry?

        Cukry nazywano dawniej również wę-  Cukier kojarzy się z czymś słodkim. Gdyby odnieść się do wiedzy z lekcji
        glowodanami. Określenie to zakładało,   biologii, można stwierdzić, że jest to nazwa nie jednego związku, lecz gru-
        że  wszystkie  te  związki  spełniają  wzór   py, która stanowi główne źródło energetyczne dla organizmów zwierzęcych.
        ogólny C (H O) . Dziś już wiemy, że nie
               n  2  n                      Słodki smak oraz funkcja energetyczna to tylko niektóre właściwości wybra-
        zawsze tak jest.
                                            nych przedstawicieli tej grupy. W treści lekcji zwrócimy szczególną uwagę na
                                            takie związki, jak: glukoza, fruktoza, sacharoza, skrobia i celuloza, czyli na
                                            różne przykłady cukrów.

                                            Pierwiastki chemiczne w cukrach

                                            Jednym z przedstawicieli cukrów jest sacharoza. W handlu jest często nazy-
                                            wana cukrem spożywczym. Gdy umieścimy cukier puder lub kostkę cukru
                                            w probówce i całość intensywnie ogrzewamy, zauważymy, że zawartość po
                                            chwili ściemnieje (il. 5.13), a na ściankach naczynia pojawią się krople bez-
                                            barwnej cieczy. Proces ten prowadzi do otrzymania karmelu, używanego np.
                                            jako ozdoba deserów. Obserwacje te dowodzą, że w skład sacharozy wcho-
        5.13    Ogrzewanie sacharozy        dzą trzy pierwiastki chemiczne – węgiel (ciemnienie), wodór oraz tlen (krople
                                            wody). Na podstawie przeprowadzonego doświadczenia można stworzyć de-
        Cukry – związki chemiczne, których   finicję dotyczącą wszystkich przedstawicieli cukrów.
        cząsteczki zbudowane są z atomów
        węgla, wodoru i tlenu.              Źródło cukrów w naturze
                                            Pierwotnym źródłem cukrów w naturze jest proces fotosyntezy. W obecno-
                                            ści światła i chlorofilu, znajdującego się w roślinach, tlenek węgla(IV) i woda
                                            przetwarzane są na glukozę i tlen.


                                            Podział cukrów
        Cukry proste – związki chemiczne,
        które nie ulegają reakcji rozkładu na   Cukry można podzielić na: proste, czyli takie związki chemiczne, które nie
        cukry prostsze.                     ulegają reakcji rozkładu na cukry prostsze, oraz złożone, czyli związki, z któ-
                                            rych mogą stworzyć się cukry proste, np. w wyniku reakcji rozkładu. Spójrzmy,
        Cukry złożone – związki chemiczne,
        które ulegają reakcji rozkładu, dając   do których związków zaliczono glukozę, fruktozę, sacharozę, skrobię i celulozę
        cukry proste.                       – wymienione już w treści lekcji.

                                      172



                                                                                                              10.06.2021   11:51:02
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   172                                                          10.06.2021   11:51:02
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   172
   169   170   171   172   173   174   175   176   177   178   179