Page 180 - chemia_k8
P. 180

Podsumowanie działu 5




             Ważne pojęcia



                                 związki chemiczne o znaczeniu biologicznym      tłuszcze
                                        aminokwasy      białka      cukry



            Związki chemiczne o znaczeniu biologicznym – ogólna nazwa substancji zaliczanych np. do tłuszczów, białek lub
            cukrów, niezbędnych do funkcjonowania organizmu żywego.

            Tłuszcze – związki chemiczne należące do grupy estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych.


            Wzór ogólny tłuszczów:
                                          O
                                             C   R'
                                   H C O         O
                                     2
                                    HC O      C   R''         R’, R’’ i R’’’ to grupy
                                                             węglowodorowe danych kwasów
                                   H C O                      tłuszczowych
                                     2       C   R'''
                                          O


            Aminokwasy – związki chemiczne zawierające grupę aminową i grupę karboksylową. Ich przedstawicielem jest
            glicyna (Gly).

             Wzór ogólny aminokwasów:

                                                 O
                                    R CH C                   R oznacza grupę węglowodorową
                                                             mogącą zawierać inne grupy
                                                 OH          funkcyjne
                                       NH
                                           2

            Białka (proteiny) – związki chemiczne powstające z połączenia aminokwasów (powyżej 100 cząsteczek) w reakcji
            kondensacji (utworzenia wiązania peptydowego).



                                        Ścinanie się białka (powstanie białego osadu)

                             denaturacja                                           koagulacja
              (przestrzenna struktura białka zostaje zniszczona)  (przestrzenna struktura białka nie zostaje zniszczona)

         powodują ją:                                         powodują ją:
         •   wysoka temperatura                               •   sole metali lekkich, np.
         •   kwasy i zasady                                       –chlorek sodu
         •   sole metali ciężkich                                 –bromek potasu
         •   etanol                                               –siarczan(VI) magnezu


         proces NIEODWRACALNY                                 proces ODWRACALNY


                                      178



                                                                                                              10.06.2021   11:52:29
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   178                                                          10.06.2021   11:52:29
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   178
   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184   185