Page 180 - chemia_k8
P. 180
Podsumowanie działu 5
Ważne pojęcia
związki chemiczne o znaczeniu biologicznym tłuszcze
aminokwasy białka cukry
Związki chemiczne o znaczeniu biologicznym – ogólna nazwa substancji zaliczanych np. do tłuszczów, białek lub
cukrów, niezbędnych do funkcjonowania organizmu żywego.
Tłuszcze – związki chemiczne należące do grupy estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych.
Wzór ogólny tłuszczów:
O
C R'
H C O O
2
HC O C R'' R’, R’’ i R’’’ to grupy
węglowodorowe danych kwasów
H C O tłuszczowych
2 C R'''
O
Aminokwasy – związki chemiczne zawierające grupę aminową i grupę karboksylową. Ich przedstawicielem jest
glicyna (Gly).
Wzór ogólny aminokwasów:
O
R CH C R oznacza grupę węglowodorową
mogącą zawierać inne grupy
OH funkcyjne
NH
2
Białka (proteiny) – związki chemiczne powstające z połączenia aminokwasów (powyżej 100 cząsteczek) w reakcji
kondensacji (utworzenia wiązania peptydowego).
Ścinanie się białka (powstanie białego osadu)
denaturacja koagulacja
(przestrzenna struktura białka zostaje zniszczona) (przestrzenna struktura białka nie zostaje zniszczona)
powodują ją: powodują ją:
• wysoka temperatura • sole metali lekkich, np.
• kwasy i zasady –chlorek sodu
• sole metali ciężkich –bromek potasu
• etanol –siarczan(VI) magnezu
proces NIEODWRACALNY proces ODWRACALNY
178
10.06.2021 11:52:29
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 178 10.06.2021 11:52:29
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 178