Page 176 - chemia_k8
P. 176
Właściwości cukrów złożonych
Doświadczenie 38.
Badanie rozpuszczalności sacharozy, skrobi i celulozy w wodzie i benzynie
Sprzęt: probówki, łapy do probówek, pipety Pasteura z kapilarą, łyżeczki, łuczywa
Odczynniki: sacharoza, skrobia, celuloza, woda, benzyna
Wykonanie:
• Do trzech probówek wlej po około 2 cm 3 badany cukier
wody.
• Do pierwszej probówki dodaj szczyptę
sacharozy, do drugiej podobną ilość
skrobi, natomiast do trzeciej – celulozy.
Całość dokładnie wymieszaj.
• Czynności powtórz dla cukrów, tym woda
razem jako rozpuszczalnika użyj benzyny. lub benzyna
Obserwacje: Po wymieszaniu zawartości probówek tylko sacharoza zanika w probówce z wodą. W pozostałych
przypadkach wszystkie cukry opadają na dno probówki.
Wnioski: Sacharoza dobrze rozpuszcza się w wodzie, natomiast skrobia i celuloza praktycznie się w niej nie
rozpuszczają. Wszystkie badane cukry złożone nie rozpuszczają się w benzynie.
Zestawienie niektórych właściwości cukrów
Glukoza, fruktoza i sacharoza są podobne do siebie pod względem rozpusz-
czalności w wodzie. Potwierdzają swą dobrą rozpuszczalność, zanikając w roz-
puszczalniku. Zbierzmy niektóre właściwości fi zyczne cukrów.
Nazwa Stan Barwa Rozpuszczalność Rozpuszczalność
cukru skupienia w wodzie w benzynie
glukoza dobra
fruktoza dobra
sacharoza dobra
A. B. stały biała słaba
5.14 Strumień światła rozprasza celuloza słaba
się na układzie koloidalnym słaba (w gorącej
(B. – np. kleik skrobiowy). Zjawisko skrobia wodzie tworzy kleik
to nazywane jest efektem skrobiowy)
Tyndalla. Na roztworze właściwym
(A. – np. roztwór glukozy)
nie obserwujemy takiego Chcąc odróżnić od siebie cukry, nie można polegać wyłącznie na ich wła-
zachowania się wiązki ściwościach fi zycznych, ponieważ mają też one wiele cech wspólnych.
174
10.06.2021 11:51:05
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 174 10.06.2021 11:51:05
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 174