Page 181 - chemia_k8
P. 181
Cukry – związki chemiczne, których cząsteczki zbudowane są z atomów węgla, wodoru i tlenu. Należą do nich
m.in. glukoza, fruktoza, sacharoza, celuloza i skrobia.
Cukry
proste złożone
dwucukry wielocukry
np. glukoza – C H O 6 np. sacharoza – C H O np. skrobia, celuloza – (C H O )
12
6
fruktoza – C H O 6 12 22 11 6 10 5 n
12
6
Wybrane właściwości fi zyczne aminokwasów, białek, cukrów i tłuszczów
Nazwa Stan skupienia Barwa Rozpuszczalność Rozpuszczalność
(przynależność do grupy) w wodzie w benzynie
tristearynian glicerolu (tłuszcz) stały biała nie tak
trioleinian glicerolu (tłuszcz) ciekły bezbarwna nie tak
glicyna (aminokwas) stały biała tak nie
kolagen (białko) stały biała tak nie
glukoza (cukier prosty) stały biała tak nie
fruktoza (cukier prosty) stały biała tak nie
sacharoza (dwucukier) stały biała tak nie
nie (w gorącej
skrobia (wielocukier) stały biała nie
tworzy kleik)
celuloza (wielocukier) stały biała nie nie
179
10.06.2021 11:52:29
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 179 10.06.2021 11:52:29
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 179