Page 181 - chemia_k8
P. 181

Cukry – związki chemiczne, których cząsteczki zbudowane są z atomów węgla, wodoru i tlenu. Należą do nich
              m.in. glukoza, fruktoza, sacharoza, celuloza i skrobia.



                                                   Cukry








                        proste                                                złożone







                                                           dwucukry                            wielocukry







                  np. glukoza – C H O 6              np. sacharoza – C H O            np. skrobia, celuloza – (C H O )
                                12
                              6
                   fruktoza – C H O 6                              12  22  11                             6  10  5 n
                               12
                             6
               Wybrane właściwości fi zyczne aminokwasów, białek, cukrów i tłuszczów



                       Nazwa                  Stan skupienia        Barwa        Rozpuszczalność   Rozpuszczalność
               (przynależność do grupy)                                              w wodzie         w benzynie

           tristearynian glicerolu (tłuszcz)       stały             biała              nie               tak


           trioleinian glicerolu (tłuszcz)        ciekły          bezbarwna             nie               tak

           glicyna (aminokwas)                     stały             biała              tak               nie


           kolagen (białko)                        stały             biała              tak               nie

           glukoza (cukier prosty)                 stały             biała              tak               nie


           fruktoza (cukier prosty)                stały             biała              tak               nie


           sacharoza (dwucukier)                   stały             biała              tak               nie
                                                                                   nie (w gorącej
           skrobia (wielocukier)                   stały             biała                                nie
                                                                                    tworzy kleik)

           celuloza (wielocukier)                  stały             biała              nie               nie


                                                                                   179



                                                                                                              10.06.2021   11:52:29
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   179                                                          10.06.2021   11:52:29
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   179
   176   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186