Page 179 - chemia_k8
P. 179

sacharoza C H O
                         12  22  11
           Sacharoza potocznie nazywana jest cukrem (do słodzenia).
           Pozyskiwana jest głównie z korzeni buraka cukrowego
           i z łodyg trzciny cukrowej.
           Zastosowanie sacharozy:
           o  słodzenie potraw, napojów, deserów, syropów,
           o  substrat w produkcji leków.






           skrobia (C H O )
                      6  10  5 n
           Skrobia jest najistotniejszym wielocukrem zapasowym
           u roślin. Występuje w nasionach, owocach, korzeniach.
           Najbogatsze w skrobię są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka
           czy kukurydza. Skrobię można rozdzielić na dwie frakcje −
           amylozę i amylopektynę.
           Zastosowanie skrobi:
           o  do poprawy gładkości papieru,
           o  wytwarzanie klejów do papieru,
           o  do zagęszczania potraw,
           o  składnik zasypek dla dzieci.






           celuloza (C H O )
                             5 n
                          10
                       6
           Celuloza jest cukrem złożonym znajdującym się
           w roślinach, głównie w ich ścianach komórkowych,
           pełni więc funkcję budulcową. W ludzkim organizmie
           nie jest trawiona, chociaż przypisuje się jej rolę błonnika. ...
           Zastosowanie celulozy:
           w produkcji
           o  tkanin, papieru, sztucznych włókien, celofanu,
           o  klejów, lakierów,
           o  materiałów wybuchowych.



          Zadania
          1.    Odnosząc się do nazw poszczególnych cukrów, zastanów się, skąd się wzięły określenia cukrów: gronowy,
             buraczany, trzcinowy, spożywczy. Uargumentuj krótko swoje stanowisko.

          2.  Wzór sumaryczny i fragment wzoru strukturalnego skrobi i celulozy prezentują się identycznie. Czym się różnią
             oba związki?

          3.  Korzystając z zasobów internetu, wyszukaj po dwa przykłady cukrów prostych i wielocukrów. Sprawdź, czy mają
             podobne właściwości fi zyczne względem siebie i przykładów przedstawionych w Linku do wiedzy.
          4.   Korzystając z wiedzy biologicznej, powiedz, czy zamiana sacharozy na fruktozę może wpłynąć pozytywnie
             na utrzymanie zrównoważonej diety.

                                                                                   177



                                                                                                              10.06.2021   11:52:29
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   177                                                          10.06.2021   11:52:29
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   177
   174   175   176   177   178   179   180   181   182   183   184