Page 179 - chemia_k8
P. 179
sacharoza C H O
12 22 11
Sacharoza potocznie nazywana jest cukrem (do słodzenia).
Pozyskiwana jest głównie z korzeni buraka cukrowego
i z łodyg trzciny cukrowej.
Zastosowanie sacharozy:
o słodzenie potraw, napojów, deserów, syropów,
o substrat w produkcji leków.
skrobia (C H O )
6 10 5 n
Skrobia jest najistotniejszym wielocukrem zapasowym
u roślin. Występuje w nasionach, owocach, korzeniach.
Najbogatsze w skrobię są ziarna zbóż, bulwy ziemniaka
czy kukurydza. Skrobię można rozdzielić na dwie frakcje −
amylozę i amylopektynę.
Zastosowanie skrobi:
o do poprawy gładkości papieru,
o wytwarzanie klejów do papieru,
o do zagęszczania potraw,
o składnik zasypek dla dzieci.
celuloza (C H O )
5 n
10
6
Celuloza jest cukrem złożonym znajdującym się
w roślinach, głównie w ich ścianach komórkowych,
pełni więc funkcję budulcową. W ludzkim organizmie
nie jest trawiona, chociaż przypisuje się jej rolę błonnika. ...
Zastosowanie celulozy:
w produkcji
o tkanin, papieru, sztucznych włókien, celofanu,
o klejów, lakierów,
o materiałów wybuchowych.
Zadania
1. Odnosząc się do nazw poszczególnych cukrów, zastanów się, skąd się wzięły określenia cukrów: gronowy,
buraczany, trzcinowy, spożywczy. Uargumentuj krótko swoje stanowisko.
2. Wzór sumaryczny i fragment wzoru strukturalnego skrobi i celulozy prezentują się identycznie. Czym się różnią
oba związki?
3. Korzystając z zasobów internetu, wyszukaj po dwa przykłady cukrów prostych i wielocukrów. Sprawdź, czy mają
podobne właściwości fi zyczne względem siebie i przykładów przedstawionych w Linku do wiedzy.
4. Korzystając z wiedzy biologicznej, powiedz, czy zamiana sacharozy na fruktozę może wpłynąć pozytywnie
na utrzymanie zrównoważonej diety.
177
10.06.2021 11:52:29
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 177 10.06.2021 11:52:29
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 177