Page 182 - chemia_k8
P. 182
Czy już umiesz? Sprawdź się!
1 Tłuszcze i cukry w swoim składzie pierwiastkowym mają:
A. wodór, sód i potas.
B. węgiel, siarkę i tlen.
C. magnez, węgiel i selen.
D. węgiel, wodór i tlen.
2 Oceń prawdziwość podanych stwierdzeń. Określ, które są prawdziwe, a które − fałszywe.
a) Aminokwasy posiadają w swojej budowie tylko jedną grupę funkcyjną.
b) Białka ulegają reakcji kondensacji.
c) Glukozę i fruktozę zaliczamy do cukrów prostych, a sacharozę do dwucukrów.
d) Tłuszcze to związki chemiczne należące do grupy estrów glicerolu i krótkołańcuchowych kwasów
karboksylowych.
3 Zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie odróżnienie chemicznego charakteru smalcu domowego od oliwy.
Podaj niezbędny sprzęt, odczynniki i narysuj schemat. Wypisz spodziewane obserwacje i wyciągnij wniosek.
4 Oliwa może być tłoczona z oliwek na zimno lub na gorąco. Czym się różnią produkty tych dwóch sposobów
ekstrakcji?
5 W zagadnieniach związanych z odżywaniem człowieka często pojawiają się dwa pojęcia – kwasy tłuszczowe
omega-3 i kwasy tłuszczowe omega-6. Korzystając z internetu, rozszyfruj, co one oznaczają oraz wyjaśnij, z jakimi
kwestiami zdrowotnymi są związane.
6 Zaprojektuj doświadczenie, w którym przeprowadzisz denaturację dowolnego białka.
7 Wyjaśnij, jaka jest różnica między denaturacją a koagulacją.
8 Wśród wymienionych substancji i mieszanin wskaż te, które powodują koagulacją białek.
sól kuchenna, azotan(V) ołowiu(II), woda destylowana, bromek potasu, woda, siarczan(VI) sodu,
środek do udrażniania rur (kret), spirytus, perfumy, ocet, chlorek magnezu, chlorek miedzi(II)
9 Mając do dyspozycji jodynę (roztwór jodu w etanolu) oraz następujące owoce: banan, awokado, jabłko
i mandarynka, zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie wykrycie w nich skrobi. Podaj niezbędny sprzęt,
odczynniki i narysuj schemat. Wypisz spodziewane obserwacje i wyciągnij wniosek.
10 W organizmach zwierząt glukoza jest głównym źródłem energetycznym. Bierze udział w oddychaniu tlenowym.
Przebieg tego procesu można przedstawić równaniem:
C H O + 6O enzymy 6CO ↑ + 6H O + energia
6 12 6 2 2 2
Zakładając, że wszystkie substraty w trakcie spalania glukozy zostają zużyte, oblicz, ile tlenku węgla(IV) można
otrzymać z 1 g glukozy. Wynik podaj w gramach.
11 Oblicz, ile sacharozy należy odważyć, żeby sporządzić 0,5 l wodnego roztworu o stężeniu 10% (d = 1,038 g ).
r cm 3
12 Korzystając z wiedzy biologicznej, podaj kilka argumentów, dlaczego osoba ograniczająca spożycie sacharozy
powinna rozważyć zamianę jej na fruktozę.
13 Dlaczego glukoza i fruktoza, mimo tego samego wzoru sumarycznego, to dwa inne związki chemiczne?
180
10.06.2021 11:52:30
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 180 10.06.2021 11:52:30
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 180