Page 182 - chemia_k8
P. 182

Czy już umiesz? Sprawdź się!


         1   Tłuszcze i cukry w swoim składzie pierwiastkowym mają:
            A.  wodór, sód i potas.
            B.  węgiel, siarkę i tlen.
            C.  magnez, węgiel i selen.
            D.  węgiel, wodór i tlen.


         2   Oceń prawdziwość podanych stwierdzeń. Określ, które są prawdziwe, a które − fałszywe.
            a)  Aminokwasy posiadają w swojej budowie tylko jedną grupę funkcyjną.
            b)  Białka ulegają reakcji kondensacji.
            c)  Glukozę i fruktozę zaliczamy do cukrów prostych, a sacharozę do dwucukrów.
            d)   Tłuszcze to związki chemiczne należące do grupy estrów glicerolu i krótkołańcuchowych kwasów
                karboksylowych.

         3   Zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie odróżnienie chemicznego charakteru smalcu domowego od oliwy.
            Podaj niezbędny sprzęt, odczynniki i narysuj schemat. Wypisz spodziewane obserwacje i wyciągnij wniosek.


         4  Oliwa może być tłoczona z oliwek na zimno lub na gorąco. Czym się różnią produkty tych dwóch sposobów
            ekstrakcji?

         5  W zagadnieniach związanych z odżywaniem człowieka często pojawiają się dwa pojęcia – kwasy tłuszczowe
            omega-3 i kwasy tłuszczowe omega-6. Korzystając z internetu, rozszyfruj, co one oznaczają oraz wyjaśnij, z jakimi
            kwestiami zdrowotnymi są związane.

         6   Zaprojektuj doświadczenie, w którym przeprowadzisz denaturację dowolnego białka.

         7   Wyjaśnij, jaka jest różnica między denaturacją a koagulacją.

         8   Wśród wymienionych substancji i mieszanin wskaż te, które powodują koagulacją białek.

            sól kuchenna, azotan(V) ołowiu(II), woda destylowana, bromek potasu, woda, siarczan(VI) sodu,
            środek do udrażniania rur (kret), spirytus, perfumy, ocet, chlorek magnezu, chlorek miedzi(II)

         9   Mając do dyspozycji jodynę (roztwór jodu w etanolu) oraz następujące owoce: banan, awokado, jabłko
            i mandarynka, zaprojektuj doświadczenie, którego celem będzie wykrycie w nich skrobi. Podaj niezbędny sprzęt,
            odczynniki i narysuj schemat. Wypisz spodziewane obserwacje i wyciągnij wniosek.

        10  W organizmach zwierząt glukoza jest głównym źródłem energetycznym. Bierze udział w oddychaniu tlenowym.
            Przebieg tego procesu można przedstawić równaniem:

                                  C H O  + 6O         enzymy   6CO ↑ + 6H O + energia
                                   6  12  6      2                   2         2
            Zakładając, że wszystkie substraty w trakcie spalania glukozy zostają zużyte, oblicz, ile tlenku węgla(IV) można
            otrzymać z 1 g glukozy. Wynik podaj w gramach.

         11   Oblicz, ile sacharozy należy odważyć, żeby sporządzić 0,5 l wodnego roztworu o stężeniu 10% (d  = 1,038   g  ).
                                                                                                r        cm 3
         12   Korzystając z wiedzy biologicznej, podaj kilka argumentów, dlaczego osoba ograniczająca spożycie sacharozy
            powinna rozważyć zamianę jej na fruktozę.

         13   Dlaczego glukoza i fruktoza, mimo tego samego wzoru sumarycznego, to dwa inne związki chemiczne?

                                      180



                                                                                                              10.06.2021   11:52:30
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   180                                                          10.06.2021   11:52:30
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   180
   177   178   179   180   181   182   183   184   185   186   187