Page 136 - chemia_k8
P. 136
Ważniejsze właściwości fi zyczne propano-1,2,3-triolu
Przeprowadźmy doświadczenie, w wyniku którego określimy niektóre właści-
wości fi zyczne glicerolu.
Doświadczenie 25.
Badanie rozpuszczalności glicerolu w wodzie glicerol
z dodatkiem barwnika
Sprzęt: probówka, statyw na probówki, pipety
Pasteura z podziałką, łuczywo
Odczynniki: woda zabarwiona atramentem, glicerol
Wykonanie:
3
• Do probówki wlej około 2 cm wody z barwnikiem.
• Pipetą Pasteura dolej ok. 1 cm glicerolu. woda
3
• Całość dokładnie wymieszaj. z barwnikiem
Obserwacje: Glicerol jest gęstą, oleistą, bezbarwną cieczą, która powoli (przy użyciu dużej siły) wypływa z pipety. Podczas
wlewania opada na dno naczynia. Powstają dwie warstwy – górna zabarwiona i dolna bezbarwna.
Po zamieszaniu warstwy giną i pozostaje jednolita, zabarwiona ciecz.
Wnioski: Utworzenie jednolitej i zabarwionej cieczy świadczy o dobrej rozpuszczalności glicerolu w wodzie.
Wypiszmy ważniejsze właściwości gliceryny, które:
• zaobserwowaliśmy podczas przeprowadzonego doświadczenia,
• można odczytać z kart charakterystyki odczynnika.
Właściwości gliceryny
właściwości fi zyczne zaobserwowane inne właściwości, odczytane z kart
podczas doświadczenia charakterystyki
• bezbarwna ciecz, przypominająca • jest higroskopijna (pochłania
• w konsystencji syrop • wilgoć z otoczenia)
ma temperaturę wrzenia
dobrze rozpuszcza się w wodzie
• jej gęstość jest większa od wynoszącą ok. 290°C
4.10 Glicerol w konsystencji gęstości wody • nie jest trująca
przypomina syrop, lepi się do
łyżeczki Nie zapomnijmy, że właściwości określaliśmy w temperaturze pokojowej.
134
10.06.2021 11:50:12
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 134 10.06.2021 11:50:12
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 134