Page 141 - chemia_k8
P. 141

Więcej na temat


          Na nazwy zwyczajowe należy uważać
          Nazwy kwasów – cytrynowy, jabłkowy – nasuwają przypuszczenie, że są one związane z owocami. Okazuje się
          jednak, że nie zawsze pierwsze skojarzenia są słuszne. Na przykład – kwas nikotynowy, związany bezpośrednio
          z trzecią odkrytą witaminą z grupy B (stąd oznaczenie B ), wywołał sporo zamieszania w latach czterdziestych ubie-
                                                             3
          głego wieku. Wtedy w Stanach Zjednoczonych wzbogacano mąkę tym kwasem. Niektóre czasopisma podchwy-
          ciły temat, zamieszczając w nagłówkach informacje o „tytoniu w chlebie”. Zarekomendowano wtedy, by zmienić
          nazwę zwyczajową kwasu nikotynowego na: niacyna (ang. niacin od nicotinic acid + vitamin). Bez tej zmiany nadal
          powstawałoby wiele fake newsów, na przykład takie, że papierosy mają witaminy albo że mąka zawiera nikotynę.
          To oczywiście kłamstwo, a nazwa kwasu nikotynowego związana jest z historyczną metodą otrzymywania go
          z nikotyny.






          W skrócie

               Kwasy karboksylowe – związki składające się z grupy karboksylowej
              i grupy węglowodorowej.

               Grupa karboksylowa –COOH to grupa funkcyjna kwasów organicznych.

               Nazwy zwyczajowe kwasów karboksylowych często odnoszą się do ich
              pochodzenia, związanego bezpośrednio z otaczającym nas światem,
              przede wszystkim z przyrodą.


          Czy już umiesz? Sprawdź się!

           1   Wybierz spośród podanych przykładów wyłącznie wzory związków
              należących do kwasów karboksylowych:
              C H OH,  CH COOH,  C H CHO,  C H (OH) ,  C H ,
                                        5
               2
                                      2
                  5
                           3
                                                             3
                                                               6
                                                         3
                                                 3
                                                    5
              HCOOH,  C H COOH.
                          3  7
           2   Oblicz stężenie procentowe roztworu powstałego w wyniku rozpuszczenia
              2 g kwasu cytrynowego w 10 g wody.  Jak zmieniłoby się stężenie roztworu,
              gdyby rozpuszczono tylko 1 g kwasu?
           3   Konserwacja żywności to sposoby jej przetwarzania i przechowywania,
              mające na celu wydłużenie trwałości pożywienia. Jednym z przykładów
              może być marynowanie ogórków, śledzi, a nawet owoców (zabieg ten
              prowadzi do zahamowania rozwoju bakterii odpowiedzialnych za psucie
              się żywności). W każdym sklepie spożywczym można znaleźć wiele takich
              produktów. Spójrz na etykiety znajdujące się na słoikach i podaj przykład
              kwasu karboksylowego używanego w tej metodzie.
                                                                                     Środki do usuwania nalotu na szkle czę-
            4  W wyniku ogrzewania kwas szczawiowy rozkłada się na kwas mrówkowy     sto zawierają w swoim składzie kwasy
              i tlenek węgla(IV). Zapisz równanie zachodzącej reakcji chemicznej     karboksylowe, np. kwas cytrynowy  lub
              (przedstaw wszystkie reagenty za pomocą wzorów strukturalnych)         octowy. Czy znasz inne powierzchnie,
              oraz oblicz, ile gramów kwasu mrówkowego można otrzymać w wyniku       które mogą odzyskać blask po zastoso-
              rozkładu 20 g kwasu szczawiowego.                                      waniu tych preparatów?

                                                                                   139



                                                                                                              10.06.2021   11:50:22
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   139
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   139                                                          10.06.2021   11:50:22
   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145   146