Page 140 - chemia_k8
P. 140

Kwasy organiczne występujące w przyrodzie

                                            Wiele przykładów kwasów karboksylowych wywodzi się bezpośrednio z na-
                                            szego otoczenia. Zaprezentujemy kilku przedstawicieli związków tej grupy.
                                            Niektóre z nich powrócą w kolejnych etapach nauki.



         Nazwa kwasu     Występowanie                      Opis                                Wzór

         kwas                              Szwedzki chemik Johan Afzelius wyizolował
         mrówkowy                          go z jadu mrówek. Jest to bezbarwna ciecz
                                           o ostrym zapachu. Występuje również w jadzie
                                           pszczół czy we włoskach parzących pokrzyw.        H  COOH





         kwas mlekowy                      Jest bezbarwną cieczą o konsystencji syropu.
                                           Poniżej temperatury krzepnięcia (ok. 16°C)
                                           tworzy żółte kryształy. Powstaje w produktach       OH
                                           mlekopochodnych (jogurtach, serach)
                                           w wyniku fermentacji mlekowej.                CH 3  CH   COOH




         kwas masłowy                      Jest oleistą cieczą o nieprzyjemnym zapachu
                                           zjełczałego masła. Nadaje delikatnie gorzki
                                           smak serom. Znajduje się w tłuszczach
                                           zwierzęcych i olejach roślinnych.               C H 7  COOH
                                                                                             3




         kwas                              Jest białym ciałem stałym (w postaci
         szczawiowy                        kryształów). Jego cząsteczka zbudowana
                                           jest z dwóch grup karboksylowych.
                                           Występuje w szczawiu, szczypiorku               HOOC    COOH
                                           czy rabarbarze.




         kwas cytrynowy                    Jest bezbarwnym ciałem stałym (w postaci
                                           kryształów). Ten bardzo popularny kwas,           H C   COOH
                                           często sprzedawany w sklepach pod nazwą            2
                                           kwasku cytrynowego, ma skomplikowaną           HO   C   COOH
                                           budowę cząsteczki. Spełnia ważną rolę
                                           w metabolizmie węglowodanów.                      H C   COOH
                                                                                              2


                                               Wymienione  przykłady  dowodzą,  jak  często  w  najbliższym  otoczeniu
                                            znajdują się produkty, które zawierają w sobie kwasy karboksylowe. Bardzo
                                            popularnym produktem spożywczym jest kwas cytrynowy o kwaśnym smaku,
        Kwas szczawiowy i kwas cytrynowy
        mają więcej niż jedną grupę karboksy-  używany jako regulator kwasowości w przetworach owocowych, marynatach,
        lową. Są zatem kwasami polikarboksy-  napojach, sosach czy deserach. Z nazwami wielu innych kwasów karboksylo-
        lowymi.                             wych spotkasz się również na lekcjach biologii.

                                      138



                                                                                                              14.06.2021   13:24:38
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   138                                                          14.06.2021   13:24:38
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   138
   135   136   137   138   139   140   141   142   143   144   145