Page 149 - chemia_k8
P. 149
4.6 Długołańcuchowe kwasy karboksylowe
Podejmij temat
Czy ze stearyny można otrzymać mydło?
Łańcuch węglowodorowy nadaje różnicę
Kwasy karboksylowe są związkami chemicznymi składającymi się z grupy
karboksylowej i grupy węglowodorowej. W zależności od liczby atomów wę-
gla w części węglowodorowej można wyróżnić m.in. kwasy:
• krótkołańcuchowe (wszystkie, o których mówiliśmy do tej pory),
• długołańcuchowe.
Jeśli liczba atomów węgla w cząsteczce danego kwasu będzie się zawie-
rała w przedziale od 13 do 21, mamy do czynienia z długołańcuchowymi Długołańcuchowe kwasy
kwasami karboksylowymi. Poświęcimy im trochę uwagi ze względu na karboksylowe – związki chemiczne
specyficzne właściwości i wynikające z nich zastosowania. składające się z grupy karboksylowej
i długiego łańcucha węglowodorowego
Kwasy tłuszczowe (liczącego od 13 do 21 atomów węgla).
Kwasy tłuszczowe to grupa kwasów monokarboksylowych wchodzących Kwasy tłuszczowe – monokarbok-
w skład tłuszczów. Określenie „tłuszczowe” wskazuje na obecność naturalnie sylowe kwasy, zarówno nasycone jak
występujących długołańcuchowych kwasów i ich pochodnych w tłuszczach. i nienasycone. W naturze wiele z nich
Do cech wspólnych większości naturalnie występujących kwasów tłusz- występuje jako składniki tłuszczów.
czowych można zaliczyć:
• obecność jednej grupy karboksylowej w cząsteczce,
• nierozgałęziony (prosty) łańcuch węglowodorowy.
4.15 Kwas palmitynowy (składnik oleju palmowego) ma w swojej cząsteczce
aż 16 atomów węgla
147
10.06.2021 11:50:30
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 147
0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd 147 10.06.2021 11:50:30