Page 154 - chemia_k8
P. 154

Palność kwasów tłuszczowych

                                            Długołańcuchowe kwasy karboksylowe są związkami palnymi (il. 4.18). Ule-
                                            gają reakcjom spalania całkowitego i niecałkowitego. Wszystko zależy od do-
                                            stępu tlenu. Przy pełnym dostępie tlenu kwasy tłuszczowe spalają się do tlenku
                                            węgla(IV) i pary wodnej według równań:

                                            kwas palmitynowy  C H COOH  +  23O                 16CO ↑ + 16H O
                                                                15  31              2                2        2

                                            kwas stearynowy  C H COOH  +  26O                  18CO ↑  + 18H O
                                                                17
                                                                                                     2
                                                                                                              2
                                                                   35
                                                                                    2
        4.18    Płomień kwasu
        stearynowego                        kwas oleinowy     2C H COOH +  51O                 36CO ↑  + 34H O
                                                                    33
                                                                                                              2
                                                                 17
                                                                                    2
                                                                                                     2
                                            W przedstawionych równaniach warto zwrócić uwagę, jak zmienia się pro-
                                            porcja liczby cząsteczek tlenu do liczby atomów węgla w cząsteczce konkret-
                                            nego przykładu kwasu tłuszczowego.
                                            Odczyn roztworów kwasów tłuszczowych
                                            Długołańcuchowe kwasy karboksylowe nie rozpuszczają się w wodzie. Uni-
                                            wersalny papierek wskaźnikowy zanurzony w mieszaninie kwasu i wody nie
                                            zmienia  barwy  (il.  4.19).  Oznacza  to,  że  odczyn  mieszaniny  jest  obojętny.
        4.19    Roztwory
        długołańcuchowych kwasów            Okazuje się, że kwasy o długich łańcuchach węglowodorowych nie ulegają
        wykazują odczyn obojętny. Zgodnie   dysocjacji elektrolitycznej.
        ze skalą dołączoną do wskaźnika,
        można odczytać wartość pH = 7


                                            W skrócie

                                                 Długołańcuchowe kwasy karboksylowe – związki składające się z grupy
                                                 karboksylowej i długiego łańcucha węglowodorowego (od 13 do 21
                                                 atomów węgla). Są one zaliczane do kwasów tłuszczowych.
                                                 Mydła – sole sodowe lub potasowe długołańcuchowych kwasów
                                                 karboksylowych (głównie stearynowego i palmitynowego).


        Ciekawe!                            Czy już umiesz? Sprawdź się!

                                             1   Zapisz równania reakcji spalania niecałkowitego dla kwasów:
                                                 palmitynowego, stearynowego, oleinowego. Porównaj liczby cząsteczek
                                                 tlenu niezbędne do całkowitego i niecałkowitego spalania.

                                             2   Korzystając z zasobów internetu i wiedzy z lekcji biologii, wyszukaj
                                                 informacji na temat niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
                                                 (NNKT). Krótko uzasadnij, dlaczego ich spożycie jest ważne.
        Kwas arachidowy to związek należący
        do długołańcuchowych kwasów kar-      3  W dostępnej literaturze wyszukaj trzy przykłady innych
        boksylowych. Występuje on w orzesz-      długołańcuchowych kwasów karboksylowych. Podaj ich nazwy
        kach arachidowych (ziemnych).            zwyczajowe, wzory oraz wypisz ich występowanie.

                                      152



                                                                                                              10.06.2021   11:50:36
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   152                                                          10.06.2021   11:50:36
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   152
   149   150   151   152   153   154   155   156   157   158   159