Page 152 - chemia_k8
P. 152

Jak odróżnić kwas oleinowy od palmitynowego
                                            lub stearynowego?
                                            Przeprowadźmy doświadczenie z użyciem wody bromowej.





        Doświadczenie 29.


        Działanie wodą bromową na kwasy: palmitynowy, stearynowy, oleinowy

        Sprzęt:         trzy probówki, statyw na probówki, łyżeczki, pipety Pasteura z kapilarą, łuczywa
        Odczynniki:      kwasy tłuszczowe: palmitynowy, stearynowy, oleinowy, woda bromowa

        Wykonanie:
        •  Do pierwszej probówki wsyp niewielką ilość kwasu palmitynowego.
        •  Do drugiej dodaj podobną ilość kwasu stearynowego.
        •  Do trzeciej wlej niewielką ilość kwasu oleinowego.
                                                    3
        •  Do wszystkich próbek kwasów dolej około 1 cm  wody bromowej.
        •  Dokładnie wymieszaj zawartości naczyń.
            woda             woda             woda
         bromowa          bromowa          bromowa












           kwas             kwas             kwas
         palmitynowy      stearynowy        oleinowy


        Obserwacje:   Gdy dodamy wody bromowej do pierwszej i drugiej probówki, ciało stałe wypływa na powierzchnię cieczy.
                      Woda bromowa nie zmienia koloru (pozostaje w odcieniu herbacianym). W wyniku dolania wody bromowej
                      do kwasu oleinowego dolna warstwa cieczy stopniowo odbarwia się, na powierzchni wydziela się biały
                      nalot (biała substancja stała).

        Wnioski:      W warunkach pokojowych woda bromowa nie reaguje z nasyconymi kwasami tłuszczowymi. W wyniku
                      działania wodą bromową na kwas oleinowy (nienasycony) następuje rozerwanie wiązania podwójnego
                      między atomami węgla w łańcuchu węglowodorowym. Przedstawia to poniższy schemat.

                                               H H                    H H
                                                           Br
                                            R 1  C  C R 2    2 (aq)  R 1  C  C R 2

                                                                      Br Br
                        Doświadczenie pozwoliło wykryć obecność w trzeciej probówce nienasyconego kwasu tłuszczowego –
                      oleinowego.



                                      150



                                                                                                              10.06.2021   11:50:34
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   150                                                          10.06.2021   11:50:34
   0610_881399_chemia_kl8_podrecznik_DRUK.indd   150
   147   148   149   150   151   152   153   154   155   156   157